Download nu hét geheim hoe je hoe je met perfectie en faalangst om kunt gaan bij je kind.

DOWNLOAD
Download nu hét geheim hoe je de driftbui van je kind gemakkelijk om kunt draaien.
DOWNLOAD

Schermtijd voor kinderen

15 juni 2023
Bastin Alexander

Schermtijd is een term die steeds vaker voorkomt in de opvoeding van kinderen. Het is namelijk een term die onze ouders niet kenden. Het is een nieuwe uitdaging in de opvoeding waarbij de eerste generatie een voorbeeld voor de volgende generaties kan zetten.

Veel ouders maken zich zorgen over de impact die deze apparaten hebben op de ontwikkeling en gezondheid van hun kinderen. En misschien is dit wel ook terecht. Daarom is het belangrijk om te begrijpen wat schermtijd precies inhoudt en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kinderen. Dat betekent dat je moet nadenken over hoeveel tijd ze doorbrengen achter een scherm. Er zijn veel verschillende meningen over wat een goede balans is tussen schermtijd en andere activiteiten, zoals buitenspelen, sporten of lezen. Sommige deskundigen raden aan om helemaal geen schermtijd toe te staan voor jonge kinderen, terwijl anderen vinden dat een beetje schermtijd juist kan helpen bij de ontwikkeling.

Het is belangrijk om te beseffen dat niet alle schermtijd gelijk is. Zo zijn er bijvoorbeeld educatieve apps en games, maar je hebt ook video’s waarbij alleen maar passief gekeken wordt naar filmpjes. Het soort content dat je kind bekijkt heeft invloed op zijn of haar ontwikkeling.

Daarnaast is natuurlijk ook de duur van de schermtijd belangrijk. Als je dagelijks urenlang achter een scherm zit, loop je meer risico op slaapproblemen, obesitas en concentratieproblemen. Zorg er daarom voor dat er een goede balans is tussen schermtijd en andere activiteiten.

Liever de podcast beluisteren over schermtijd? Beluister de podcast met Nofar van Frank

Waarom is het zo belangrijk om schermtijd voor kinderen te beperken?

Beperkte schermtijd voor kinderen heeft vele voordelen. Wanneer je bijvoorbeeld schermtijd combineert met actief buitenspelen. Dit verbetert de fysieke gezondheid van een kind, wat weer leidt tot een betere lichamelijke conditie en minder kans op obesitas.

Daarnaast zijn er ook mentale voordelen als je kind beperkte schermtijd heeft. Te veel blootstelling aan het scherm kan namelijk leiden tot angst, depressie en slaapproblemen. Door hun schermtijd te beperken, kunnen ouders ervoor zorgen dat hun kinderen voldoende rust krijgen en zich kunnen concentreren op andere activiteiten die goed zijn voor hun geestelijke gezondheid.

Ten slotte kan het verminderen van de schermtijd ook helpen bij de ontwikkeling van sociale vaardigheden bij kinderen. Wanneer ze minder tijd doorbrengen met digitale apparaten, hebben ze meer tijd om te communiceren met familieleden en vrienden, wat essentieel is voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden zoals empathie, samenwerking en conflictbeheersing.

Zorg er daarbij voor dat je altijd zorgt voor een goede transitie tussen het afsluiten van de schermtijd en het starten van een actieve activiteit. Een goede tip is om je kind zelf een wekker in te laten stellen wanneer de transitie begint. Bijvoorbeeld bij het afgaan van de wekker heeft je kind nog 2 minuten om de video af te kijken, het level uit te spelen of tot een andere goede afronding te komen. Pak het scherm nooit uit het niets af, maar zorg voor voorspelbaarheid wanneer schermtijd afloopt.

Wil je je kind helpen om faalangst en perfectionisme te overwinnen banner voor advies

Hoeveel schermtijd is geschikt?

Dan over de meest gestelde vraag: Hoeveel schermtijd is geschikt? Dit is helaas niet antwoorden met een one-size-fits-all antwoord omdat het afhangt van verschillende factoren zoals leeftijd, persoonlijkheid en dagelijkse routine. Om toch een leidraad te hebben, wordt hieronder een overzicht per leeftijd gegeven. Merk hierbij wel op dat het beter is om de tijd op te knippen in kortere tijden i.p.v. aan een stuk door te kijken.

0 tot en met twee jaar: geen schermtijd

Voor kinderen tussen de nul en twee jaar wordt aangeraden om helemaal geen schermtijd toe te staan. Dit komt omdat jonge kinderen nog volop in ontwikkeling zijn en hun hersenen zich nog moeten ontwikkelen. Te veel blootstelling aan beeldschermen kan leiden tot slaapproblemen, concentratieproblemen en vertraging in de spraakontwikkeling.

Twee tot en met vier jaar: maximaal dertig minuten schermtijd

Voor kinderen tussen de twee en vier jaar wordt maximaal dertig minuten schermtijd per dag aangeraden. Het is daarbij dus belangrijk dat deze tijd wordt verdeeld over de dag en dat er interactie is tussen het kind en de ouder/ verzorger. Dit kan bijvoorbeeld door samen een educatieve app te spelen of een filmpje te kijken en hierover vragen te stellen.

Vier tot en met zes jaar: maximaal één uur schermtijd

Kinderen tussen de vier en zes jaar mogen maximaal één uur per dag achter een beeldscherm doorbrengen. Ook voor deze leeftijdsgroep geldt dat het belangrijk is om interactie te hebben met het kind. Kies daarom voor educatieve apps, spelletjes of filmpjes die passen bij de ontwikkeling van het kind.

Zes tot en met acht jaar: maximaal anderhalf uur schermtijd

Voor kinderen tussen de zes en acht jaar wordt maximaal anderhalf uur schermtijd per dag geadviseerd. Geef je kind hierbij eigen verantwoordelijkheid zonder de controle helemaal uit handen te geven. Houd als ouder goed in de gaten te houden welke apps, games of filmpjes je kind bekijkt. Zorg ervoor dat deze passen bij de leeftijd van je kind en controleer regelmatig door je geïnteresseerd op te stellen in de belevingswereld van je kind.

Acht tot en met tien jaar: maximaal twee uur schermtijd

Kinderen tussen de acht en tien jaar mogen maximaal twee uur per dag achter een beeldscherm doorbrengen. Ook hierbij geldt weer dat het belangrijk is om de interactie niet te verliezen en je geïnteresseerd te blijven stellen.

Tien tot twaalf jaar: maximaal tweeënhalf uur schermtijd

Voor kinderen tussen de tien en twaalf jaar wordt maximaal tweeënhalf uur schermtijd per dag aangeraden. Het is belangrijk om als ouder te blijven controleren wat je kind doet op zijn of haar beeldscherm en hierover in gesprek te blijven.

Twaalf tot veertien jaar: maximaal drie uur schermtijd

Kinderen tussen de twaalf en veertien jaar mogen maximaal drie uur per dag achter een beeldscherm doorbrengen. Het is belangrijk om het gebruik van sociale media in de gaten te houden, omdat dit kan leiden tot verslaving en slaapproblemen. Houd het gesprek ook goed open met je kind met wie zij interacteren en wat rode vlaggen zijn tijdens interacties met onbekenden online.

Veertien tot zestien jaar: maximaal vier uur schermtijd

Voor jongeren tussen de veertien en zestien jaar wordt maximaal vier uur schermtijd per dag geadviseerd. Het is belangrijk om als ouder het gesprek aan te gaan over het gebruik van social media en hierin grenzen te stellen.

Tips om schermtijd te reduceren

De methode: een effectieve manier om schermtijd te reduceren

Een van de grootste uitdagingen waar ouders tegenwoordig mee te maken hebben, is het beperken van de schermtijd van hun kinderen. Met zoveel technologieën en apparaten binnen handbereik, kan het moeilijk zijn om kinderen weg te houden van schermen zoals smartphones, tablets en computers. Gelukkig is er een effectieve methode die ouders kunnen gebruiken om de schermtijd van hun kinderen te verminderen:

Wat is de methode?

De methode is een eenvoudige maar effectieve manier om de schermtijd van kinderen te verminderen. Het idee achter deze methode is dat kinderen worden aangemoedigd om hun tijd op schermen in evenwicht te brengen met andere activiteiten, zoals buiten spelen, lezen of creatief bezig zijn.

Hoe het werkt in 4 stappen:

1. Stel duidelijke regels op samen met je kind

Het eerste wat ouders moeten doen bij het implementeren van de methode is om samen met je kind duidelijke regels op te stellen voor het gebruik van technologie en schermen. Je kunt hierbij denken aan bepaalde tijden zijn waarop kinderen wel of niet op hun telefoon of tablet mogen zitten, of dat er limieten zijn aan hoe lang ze per dag op een apparaat mogen doorbrengen. Laat je kind eerst met ideeën komen. Het is algemeen bekend dat je je beter aan regels houdt als je ze zelf hebt verzonnen. Natuurlijk kun je hier bijsturen.

2. Maak afspraken over de balans met andere activiteiten

Naast het instellen van regels voor technologie gebruik, moeten ouders en kinderen ook samen tot goede afspraken komen over over alternatieve activiteiten. Denk dan bijvoorbeeld aan buitenspelen, een boeken lezen of creatief bezig zijn.

3. Zorg voor consistentie

Om de methode te laten slagen is consistentie essentieel! Als kinderen merken dat er geen consequenties zijn voor het overtreden van de regels, zullen ze minder geneigd zijn om zich aan die regels te houden. Kinderen zullen dit nooit uitspreken maar vinden het stiekem erg fijn als dingen consistent en daardoor voorspelbaar zijn!

4. Stimuleer creativiteit

Naast het maken van afspraken over hoelang een kind achter het scherm mag zitten, is het ook belangrijk om te bepalen wat je kind doet achter het scherm. Zoals eerder gezegd zijn er educatie apps die de creativiteit van je kind stimuleren. Geef je kind bijvoorbeeld de ruimte om zelf content te creëren in plaats van alleen maar passief media te consumeren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld hun eigen filmpjes maken of een eigen website bouwen. Op deze manier leren ze niet alleen nieuwe vaardigheden, maar ontwikkelen ze ook hun creativiteit.

5. Geef het goede voorbeeld

Als laatste zul je niet tot een goede oplossing of situatie komen als ouders niet het goede voorbeeld geven. Alle bovenstaande consequenties gelden namelijk niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Als ouders voortdurend op hun telefoon zitten of naar een computerscherm staren, zullen kinderen dit gedrag imiteren. Het is ook lastiger om de regels te handhaven terwijl je zelf met 1 oog op het scherm kijkt. Als jullie samen de regels bespreken, geef dan duidelijk aan dat deze niet alleen voor de kinderen gelden, maar ook voor de volwassenen! Een win-win situatie!

Samen een boek lezen met je kind. Alternatief om de schermtijd te reduceren

Waarom werkt de methode?

De methode werkt omdat deze gebaseerd is op gezond verstand en praktische principes. Door duidelijke regels op te stellen en alternatieve activiteiten aan te moedigen, kunnen ouders ervoor zorgen dat hun kinderen niet alleen minder tijd besteden aan schermen, maar ook meer tijd besteden aan andere activiteiten die goed zijn voor hun ontwikkeling en welzijn. Ook kan schermtijd als een mooie beloning worden gebruikt als het gedurende de dag beperkt is.

Bovendien helpt consistentie bij het creëren van voorspelbaarheid en wordt het handhaven gemakkelijker. En door het goede voorbeeld te geven, kunnen ouders hun kinderen laten zien hoe belangrijk het is om een evenwichtige benadering van technologie te hebben.

Educatieve apps

Tot nu toe hebben we de nadruk gelegd op hoeveel tijd een kind achter het scherm kan zitten per dag. Maar hoe vul je schermtijd precies in? In hoeverre wil je hier controle over houden?

Er zijn veel educatieve apps beschikbaar die kinderen kunnen helpen bij het ontwikkelen van hun vaardigheden. Denk hierbij aan apps waarmee kinderen kunnen leren lezen of rekenen, maar ook aan apps waarmee ze hun talenkennis kunnen vergroten of spelenderwijs kennis kunnen maken met wetenschap en technologie.

Ook hier is weer geen one-size-fits-all antwoord want elk kind is anders hoe hij of zij met verantwoordelijkheid om kan gaan. Speel hier zelf mee. Mijn persoonlijke regels is hoe meer zelfstandigheid, hoe beter. En gelukkig is er altijd de “schermtijd meter” waarbij je kunt zien hoeveel tijd er in welke app is besteed.

Conclusie over schermtijd voor kinderen

Schermtijd is een belangrijk onderwerp dat ouders en verzorgers serieus moeten nemen. Het kan een uitdaging zijn om de juiste balans te vinden tussen het gebruik van technologie en andere activiteiten, maar er zijn effectieve manieren om dit te doen.

Een methode om schermtijd te reduceren is door samen afspraken te maken over mediagebruik en creativiteit te stimuleren. Dit kan helpen bij het verminderen van de afhankelijkheid van technologie en het bevorderen van andere vormen van vermaak. Het is ook belangrijk om balans en variatie in schermtijd aan te brengen, zodat kinderen niet alleen maar naar schermen staren.

Het beperken van beeldschermtijd voor verschillende leeftijden is ook essentieel. Jongere kinderen hebben minder tijd nodig dan oudere kinderen, omdat ze nog steeds leren hoe ze hun zintuigen moeten gebruiken en kunnen profiteren van meer fysieke activiteiten.

Als ouder of verzorger kun je een positieve invloed hebben op de schermtijd van je kinderen door hen aan te moedigen om buiten te spelen, boeken te lezen of creatieve activiteiten uit te voeren. Door deze tips toe te passen, kun je ervoor zorgen dat jouw kinderen gezond blijven en zich ontwikkelen op verschillende gebieden.

Het is belangrijk om bewustzijn over schermtijd voor kinderen te vergroten en maatregelen toe te passen die bijdragen aan een evenwichtig leven. Door deze tips toe te passen, kun je ervoor zorgen dat jouw kinderen gezond blijven en zich ontwikkelen op verschillende gebieden.

Categorie:
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 + zeven =

One comment on “Schermtijd voor kinderen”

  1. […] Daarom zijn richtlijnen voor het vinden van een gezonde balans belangrijk. Het is belangrijk dat je als ouder inzicht hebt in welke games je kind speelt en met wie hij online contact heeft en dat dit veilig gebeurt. Als je een jong kind hebt, is het goed om de game tijd te limiteren tot maximaal 1 uur per dag. Probeer die over de dag uit te smeren zodat je kind niet overprikkeld raakt. Als je een ouder kind hebt kun je de game tijd iets uitbreiden en geeft het een minder grote impact als ze wat langer achter elkaar gamen. Belangrijk is echter wel dat de games die ze spelen, passen bij de leeftijd en ontwikkelingsfase van het kind. Praat ook met je kind welke vaardigheden zij toe moeten passen in de games en laat hen jou overtuigen wat de voordelen zijn als ze gamen. Lees meer over de ideale schermtijd van je kind per leeftijd. […]

Gerelateerde Podcasts

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram