Download nu hét geheim hoe je hoe je met perfectie en faalangst om kunt gaan bij je kind.

DOWNLOAD
Download nu hét geheim hoe je de driftbui van je kind gemakkelijk om kunt draaien.
DOWNLOAD

Je kind leren omgaan met geld. Wat ze niet op school leren

30 november 2023
Bastin Alexander

Het wordt steeds belangrijker om controle te krijgen over je eigen financien in plaats van naar de overheid kijken en hopen dat je niet wordt overgeslagen. Het is essentieel om kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met geld en de waarde hiervan. Sparen en budgetteren zijn vaardigheden die, hoewel vaak gezien als iets voor volwassenen, van onschatbare waarde zijn voor een succesvolle toekomst van je kind. Maar waar moet je beginnen als het gaat om geldbeheer van je kind? 

De sleutel ligt op het focussen op spel en avontuur. Door geldzaken te presenteren als een spannende en interactieve activiteit, kunnen kinderen niet alleen leren over de waarde van geld, maar ook belangrijke levenslessen meekrijgen zoals plannen, sparen en zelfbeheersing. In deze blog zal ik een aantal manieren bespreken hoe je kunt beginnen met geld een rol te laten spelen in het leven van je kind. 

Denk hierbij aan het gebruik van spelletjes of het inzetten van zakgeld, er zijn talloze manieren om kinderen te introduceren aan geld en hier enthousiast voor te maken om er verantwoordelijk mee om te gaan.

Wat is Budgetteren?

Wanneer je over budgetteren praat, gaan bij menigeen de nekharen overeind. Het is dus zaak om er anders naar te gaan kijken. Geld of dieet gurus verzinnen een hoop manieren om een doel te bereiken maar in de basis is het heel eenvoudig. Er moeten meer calorien verbrand dan ingenomen worden om af te vallen en er moet meer geld binnenkomen dan eruit gaat om te sparen. Budgetteren is in essentie het plannen van hoe je je geld gaat uitgeven en er voor te zorgen dat je minder geld uitgeeft dan dat er binnenkomt. Voor kinderen kan dit vertaald worden naar een eenvoudige vergelijking: zakgeld krijgen en een spaardoel formuleren. Door hen te leren hoe ze hun zakgeld kunnen verdelen over verschillende uitgaven – zoals sparen, uitgeven aan speelgoed of doneren aan een goed doel – krijgen ze een een goed idee wat budgetteren is. 

Het leren van budgetteren kun je dus al op jonge leeftijd aanleren. Het helpt kinderen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun financiële beslissingen en leert hen de waarde van geld. Door vroeg al met geld om te gaan leren ze keuzes maken en prioriteiten stellen. 

Daarnaast stimuleert budgetteren kinderen om aan een doel te werken met een beloning in het vooruitzicht. Of het nu gaat om het sparen voor een nieuw speelgoed of een activiteit, het stellen van financiële doelen helpt hen om te werken naar iets waar ze waarde aan hechten. Dit proces van plannen, sparen en uiteindelijk het doel bereiken, is een levensles die je kunt vertalen naar verschillende disciplines.

Spelenderwijs Leren: Budgetteren met Spelletjes

Het doel is natuurlijk om dit niet saai te laten zijn. Je kunt er een leuke activireiten van maken en samen aan een doel werken. Een speelse benadering helpt kinderen om enthousiast te blijven en niet te snel op te geven. Daarnaast gebeurt het in een veilige omgeving waarin jij al ouder ook controle houdt. Dit zijn enkele voorbeelden en tips voor ouders om budgetteren spelenderwijs te gebruiken voor je kind:

  • Spaaruitdagingen met hun zakgeld: Creëer spaaruitdagingen waarbij kinderen een bepaald bedrag moeten sparen voor een specifiek doel. Zorg ervoor dat je in het begin met cash geld werkt en dat ze kunnen zien hoe ver ze van hun doel zitten. 
  • Monopoly: Het hoeft natuurlijk geen echt geld te zijn. Bordspellen zoals Monopoly is ook een perfecte manier om kinderen te leren over geld verdienen, uitgeven en sparen.
  • Doe-het-zelf Winkelspel: Zet een klein winkeltje op in huis waar kinderen met speelgeld items kunnen 'kopen'. Of waarom niet met een kleedje voor de deur een eigen rommelmarkt houden!
  • Doneren: Het is ook belangijk kinderen al jong te leren delen. Dit kan een deel van het zakgeld zijn om speelgoed. Maar het een traditie om bijvoorbeeld 1 keer jaar het speelgoed te doorlopen en een gedeelte weg te geven.

Door deze spellen en activiteiten te in het dagelijks leven te doen, kun je als ouder je kind op een leuke en effectieve manier de basis van geld en de waarde bijbrengen. Maak het niet te serieus en zorg ervoor dat je kind er ook plezier in hebt!

Zakgeld als Leermiddel

Zakgeld is dus een uitstekend middel om kinderen te leren hoe ze met geld omgaan. Het biedt hen de kans om te leren hoe ze met een beperkt budget moeten omgaan en verantwoordelijkheid te nemen voor hun financiële beslissingen. Hier zijn enkele ideeën over hoe zakgeld kan worden ingezet om kinderen te leren om om te gaan met geld.

  • Vaststellen van een Regelmatig Zakgeldschema: Bepaal hoeveel zakgeld ze per leeftijd krijgen. Een goede algemene regels is dat het kind de leeftijd per week krijgt uitbetaald. Het regelmatige schema leert kinderen om het geld in de week te plannen.
  • Doelen Stellen: Stel ook doelen samen hoeveel je kind van het spaargeld opzij legt en waar hij voor spaart.
  • Categorieën Maken: Leer kinderen om hun zakgeld te verdelen in verschillende categorieën, zoals sparen, uitgeven en delen/doneren.
  • Gebruik van een Spaarpot: Gebruik vooral in het begin cash geld. Een spaarpot helpt kinderen om visueel te zien hoe hun geld groeit of afneemt!
  • Gesprekken over Geld: Let ook op je eigen taalgebruik als het gaat om geld. Veel volwassenen lopen met beperkte overtuigingen als het gaat om geld.

Het belangrijkste is om ook hierin consistent te zijn én open te staan voor aanpassingen. Kijk wat goed werkt of wat je juist moet veranderen.

Doelen Stellen en Sparen

Het stellen van doelen is dus een fundamenteel aspect van omgaan met geld. Hierin zit de beloning en leer je je kind om uitgestelde beloning te trainen. Het helpt hen niet dus alleen om te sparen en goed met geld om te gaan, maar ook de zelfbeheersing. Belangrijke elementen hierin zijn:

  • Visuele Doelborden: Creëer samen met je kind een visueel doelbord. Dit kan een poster zijn waarop ze afbeeldingen plakken van wat ze willen kopen of bereiken met hun spaargeld. Dit maakt het doel concreet en visueel aantrekkelijk.
  • Spaardoelen Opsplitsen: Begeleid je kind bij het managen van het geld. Maak potjes om bedenk gezamenlijk doelen.
  • Sparen als Gewoonte: Geef zakgeld op een vast moment in de week en doe de spaaractiviteit direct. 
  • Beloningen voor Sparen: Overweeg om een kleine stimulans te geven wanneer ze goed sparen om doelen sneller te halen.
  • Gebruik Spelletjes: Doe spelletjes en gebruik apps die kinderen leren over sparen en het gebruik van geld. 

Door kinderen vroeg de waarde van geld te leren en hier verstandig mee om te gaan, leren ze vaardigheden die het hele leven mee gaan en op verschillende gebieden in te zetten zijn. 

Conclusie

Het aanleren van het omgaan met geld aan kinderen is een essentiële stap in hun ontwikkeling. In deze blog ben ik ingegaan op verschillende methoden om kinderen op een leuke en interactieve manier kennis te laten maken met de basis van geld. Van het gebruik van spelletjes en activiteiten tot het praktisch inzetten van zakgeld als leermiddel, er zijn talloze manieren om kinderen te betrekken bij en enthousiast te maken voor verantwoordelijk omgaan met geld.

Het is belangrijk om  doelen te hebben voor je geld en waarom je spaart. En ook hoe deze vaardigheid vertaalt in andere gebieden. Door kinderen te leren om te gaan met geld, bereid je ze goed voor op een toekomst waarin ze zelfverzekerd en verantwoordelijk kunnen navigeren door het leven.

Als ouders is het jouw taak om deze ervaringen entertaining te maken zodat je kind niet opgeeft. Neem het niet te serieus, houd ruimte voor fouten en stimuleer op een positieve manier.

Categorie:
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een + een =

Gerelateerde Podcasts

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram