Download nu hét geheim hoe je hoe je met perfectie en faalangst om kunt gaan bij je kind.

DOWNLOAD
Download nu hét geheim hoe je de driftbui van je kind gemakkelijk om kunt draaien.
DOWNLOAD

6 tips hoe omgaan met negatief gedrag bij kinderen

17 juni 2023
Bastin Alexander

Negatief gedrag ombuigen naar positief gedrag is uitdagend maar een belangrijke vaardigheid om te bezitten voor ouders en opvoeders. Kinderen kunnen soms moeilijk te begrijpen zijn, het negatieve gedrag kan frustrerend zijn en de oplossing kan soms onnatuurlijk aanvoelen.

Om te beginnen is het belangrijk om te onthouden dat kinderen nog steeds aan het leren zijn hoe ze zich moeten gedragen en dat het onze taak is om hen te begeleiden. Bedenk ook dat het kind boos mag zijn, en dat jij als opvoeder er bent om te begeleiden hoe je de boosheid uitstraalt. Boosheid op de juiste manier uiten is dus al positief gedrag! Je zult zien dat het daarna een stuk makkelijker is om de boosheid om te buigen in blijheid.

Een van de beste manieren om negatief gedrag om te buigen, is om het positieve gedrag te bekrachtigen. Dit betekent dat we goed gedrag belonen in plaats van slecht gedrag te straffen. Wanneer kinderen merken dat goed gedrag wordt beloond, zullen ze eerder geneigd zijn om dit goede gedrag voort te zetten. Ook wil je dat je kind 10 dingen anders doet, benoem toch die 1 of 2 dingen die wel goed gaan.

Daarnaast is het belangrijk om voorspelbaarheid te creëren door duidelijke grenzen en regels te stellen voor kinderen. Dit geeft hun structuur, voorspelbaarheid en het helpt hen te begrijpen wat er van hen wordt verwacht. Door consequent te zijn in het handhaven van deze regels, weten kinderen wat wel en niet acceptabel is.

Negatief gedrag bij kinderen begrijpen en aanpakken

Het is niet ongewoon dat kinderen soms negatief gedrag vertonen. Zij moeten immers nog leren om emoties op de juiste manier met de emoties om te gaan en hebben vaak nog niet de verbale vaardigheden om hun emoties onder woorden te brengen.

Het negatieve gedrag kan variëren van driftbuien tot agressie, en van pesten tot liegen. Het is belangrijk om als ouder het negatieve gedrag te begrijpen en je kind te begeleiden in het maken van andere keuzes. Hier zijn een aantal manieren waarop u dit kunt doen.

1. Blijf kalm en consequent

Jij bent het anker voor je kind om op de juiste manier met emoties om te gaan. Wanneer een kind negatief gedrag laat zien, is het belangrijk om rustig te blijven en niet boos te worden. Laat zelf het gewenste gedrag zien door op een kalme manier uit te leggen wat er fout ging en wat de gevolgen daarvan zijn. Een goede tip hierbij is door rustig door je buik te ademen en te beseffen dat je kind niet kiest om negatief gedrag te laten zien maar op dat moment even niet weet hoe hij of zij op een betere manier kan reageren. Jij bent er om je kind hierbij te helpen.

2. Geef positieve feedback

Om het negatieve gedrag van je kind ombuigen naar positief gedrag is door het goede gedrag te benoemen en te belonen. Dit kan variëren van kleine complimentjes tot stickers op een beloningskaart. Het belangrijkste is dat je duidelijk maakt welk specifiek positief gedrag wordt beloond en wat voor soort beloning er tegenover staat. Op deze manier leert het kind dat goed gedrag wordt gewaardeerd en gestimuleerd.

3. Toon begrip en wees een anker voor je kind

Het negatieve gedrag heeft dus een onderliggende emotie, zoals stress of frustratie die je kind nog niet kan benoemen. Toon begrip naar je kind door aan te geven dat je een emotie ziet door het zichtbare gedrag te benoemen. Bijvoorbeeld: “Ik zie dat je boos bent want je verheft je stem zonder dat ik kan verstaan wat je zegt. Ik ben hier om je te helpen.”

4. Betrek het kind bij oplossingen

Volgens de leerpyramide van Bales leren kinderen meer door het zelf uit te leggen dan wanneer ze luisteren naar de informatie. Kinderen kunnen daarbij vaak zelf ook goede ideeën hebben over hoe ze hun gedrag kunnen verbeteren. Betrek het kind daarom bij het zoeken naar oplossingen en geef hem of haar hierin een actieve rol.

5. Gebruik time-out als laatste redmiddel

Time-out kan nuttig zijn als andere strategieën niet werken, maar gebruik dit alleen als laatste redmiddel. Probeer de time-out ook niet als straf maar om rustig te worden. Zorg er daarom voor dat de time-out rustig en zonder boosheid verloopt.

6. Zoek hulp indien nodig

Als het negatieve gedrag consequent is en steeds ernstigere vormen aanneemt, kan hulp nodig zijn. Dit kan bij een familielid  of via coaching. Iemand buiten de situatie kan helpen om patronen te doorbreken en snel een verandering in het gedrag van je kind te bewerkstelligen. 

Hoe behoud je een positieve mindset tijdens het omgaan met negatief gedrag bij kinderen

Bij consequent negatief gedrag wat steeds ernstigere vormen aanneemt, kan kan lastig zijn om een positieve mindset te behouden en ligt een negatief spiraal op de loer. Dit zijn tips om een positieve mindset te behouden:

De oorzaak achterhalen

Allereerst is het belangrijk om de oorzaak van het negatieve gedrag te achterhalen. Is er iets gebeurd in het leven van het kind waardoor hij of zij zich anders is gaan gedragen? Heeft het kind misschien last van stress, angst of depressie? Of is er sprake van een onderliggende medische aandoening? Door de oorzaak te achterhalen kun je vaak beter begrijpen waarom het kind zich zo gedraagt en hoe je hem of haar hierbij kunt helpen.

Geduld hebben

Verwacht geen veranderingen binnen een dag. Verandering kost tijd en het kan zijn dat je niet meteen resultaat ziet. Het is belangrijk om te blijven volhouden en te blijven werken aan het stimuleren van positief gedrag. Belangrijk hierbij is ook om zelf rustig te blijven en niet boos of gefrustreerd te worden wanneer het kind toch negatief gedrag vertoont.

Op het positieve focussen

Je behoud een positeve mindset als je positieve aspecten ziet. Trap niet in de valkuil om telkens het negatieve gedrag te benoemen maar ga actief op zoek naar positieve aspecten. Door de positieve eigenschappen en acties te benadrukken, geef je het kind meer zelfvertrouwen en stimuleer je hen om meer positief gedrag te vertonen.

Positieve taal gebruiken

In aanvullen op het vorige punt, helpt het om positieve boodschappen over te brengen in plaats van woorden die gericht zijn op straffen of berispen. In plaats van "stop met schreeuwen", kun je beter zeggen "laten we rustig praten". Hierdoor geef je aan wat wel gewenst is in plaats van alleen aan te geven wat niet gewenst is.

Consequent zijn

Zorg ervoor dat de regels en grenzen duidelijk zijn voor het kind en blijf hier consequent in. Dit geeft hen structuur en voorspelbaarheid wat een veilige omgeving creeert. 

Rustig blijven

Adem rustig door je buik en benoem voor jezelf dat het om onkunde in plaats van onwil gaat bij je kind. Probeer kalm te blijven, zelfs als het kind emotioneel of agressief reageert. Door zelf rustig te blijven en niet mee te gaan in de emoties van het kind, kun je een veilige omgeving creëren waarin het kind zich kan kalmeren. Hierdoor voorkom je dat de situatie escaleert en kun je samen werken aan een oplossing.

Ruimte geven voor emoties

Weet je nog: het gedrag is negatief, niet de emotie. Je kind mag boos en gefrustreerd zijn. Dit zijn we allemaal wel eens. Geef daarom ruimte aan de emoties van het kind en erken je kind hierin. Het helpt om de gevoelens te erkennen en begripvol te zijn naar hun situatie. Vanuit deze positie is het makkelijker om tools te bieden om negatief gedrag om te zetten in positief gedrag. 

Door deze tips toe te passen, kun je een positieve mindset behouden tijdens het omgaan met negatief gedrag bij kinderen. Hierdoor zorg je niet alleen voor een betere relatie tussen jou en het kind, maar ook voor een veilige en positieve omgeving waarin zij kunnen groeien en ontwikkelen.

Positiviteit als sleutel tot succesvolle veranderingen in gedrag

Positief gedrag begint bij jezelf. Je kind is vaak een spiegel van jouw gedrag. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van jouw eigen gedrag en de impact ervan op anderen. Negatief gedrag kan een grote invloed hebben op zowel jou als de mensen om je heen. Gelukkig kun je negatief gedrag ombuigen naar positief gedrag. In coaching sessies zien we telkens weer hoe een kleine verandering in perpectief een wereld van verschil kan maken.

Een eerste stap is om bewust te worden van het negatieve gedrag dat jij vertoont. Dit kan variëren van kleine irritaties tot grotere problemen die invloed hebben op jouw relaties met anderen. Door dit inzichtelijk te maken, kun je gericht werken aan het verbeteren van jouw gedrag.

Vervolgens is het belangrijk om te beseffen dat verandering tijd kost en niet altijd makkelijk is. Dit geldt voor zowel je kind als voor jezelf. Het vergt doorzettingsvermogen en discipline om nieuwe gewoontes aan te leren en oude patronen te doorbreken.

Vraag daarbij ook om feedback aan mensen in jouw directe omgeving of vraag hier een gratis coaching sessie aan met Bastin Alexander. Je zult versteld staan wat een verschil 1 gesprek al kan maken. 

Tot slot is het belangrijk om open-minded te blijven en bereid te zijn tot verandering. Negatief gedrag ombuigen naar positief gedrag vergt inzet en toewijding, maar kan uiteindelijk leiden tot een meer positieve en gezonde omgeving voor zowel jou als de mensen om je heen.

Onthoud: positief gedrag begint bij jezelf. Door bewust te zijn van jouw eigen gedrag en gericht te werken aan verbetering, kun je negatief gedrag ombuigen naar positief gedrag. Het vergt tijd en doorzettingsvermogen, maar kan uiteindelijk leiden tot een meer positieve en gezonde omgeving voor iedereen.

Succes!

Categorie:
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × vijf =

Gerelateerde Podcasts

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram