Download nu hét geheim hoe je hoe je met perfectie en faalangst om kunt gaan bij je kind.

DOWNLOAD
Download nu hét geheim hoe je de driftbui van je kind gemakkelijk om kunt draaien.
DOWNLOAD

Tips voor een goed avondritueel voor kinderen

25 juni 2023
Bastin Alexander

Een vast avondritueel is belangrijk om slaap te bevorderen. Het is belangrijk om een vast tijdstip te hebben waarop je kind naar bed gaat, zodat zijn of haar lichaam zich kan aanpassen aan het slaap-waakritme. Dit schema moet zowel op weekdagen als in het weekend worden aangehouden. Je kunt de tijden natuurlijk wel iets aanpassen, maar doe dit niet te extreem.

Het overslaan van het middagdutje kan de kans op een goede nachtrust vergroten. Wanneer je kind overdag slaapt, heeft hij of zij ‘s nachts minder slaap nodig. Als je merkt dat je kind 's avonds moeite heeft met slapen, probeer dan eens om het middagdutje over te slaan en kijk of dit helpt.

Sluit alle media een uur voor ze naar bed gaan en begin dan het avondritueel. Zo heeft je kind voldoende tijd om zich voor te ontprikkelen en voor te bereiden op de nacht.

Een specifiek liedje opzetten, een massage geven en/of een spelletje spelen zijn goede manieren om het slaapritueel in te zetten.

In de slaapkamer voor het slapen gaan, is het stellen van vragen over de dag belangrijk om je kind te helpen bij het afsluiten van de dag en rustig te gaan slapen. Praat met je kind over wat er die dag is gebeurd en vraag hoe hij of zij zich voelt. Dit helpt niet alleen bij het afsluiten van de dag, maar ook bij het ontwikkelen van communicatievaardigheden.

Naast deze tips zijn er nog andere dingen die kunnen helpen om een goede nachtrust te bevorderen:

  • Tip 1: Zorg ervoor dat de kamer donker genoeg is.
  • Tip 2: Vermijd stimulerende activiteiten vlak voor bedtijd, zoals tv-kijken of gamen.
  • Tip 3: Lees samen met je kind een boek voor bedtijd.
  • Tip 4: Zorg voor voldoende beweging gedurende de dag zodat je kind moe genoeg is om te slapen.
  • Tip 5: Geef geen suikerhoudend voedsel of drankjes voor het slapengaan.

Leestips:

Lees samen met je kind of laat ze zelfstandig lezen om te verdwalen in de wondere wereld van woorden. Laat je kinderen meegenieten en hun eigen leesavontuur beleven!

Als je kind moeite heeft om in slaap te vallen, kun je proberen om een rustgevende activiteit te doen zoals yoga of meditatie. Dit kan helpen bij het ontspannen van de geest en het lichaam, wat op zijn beurt kan helpen bij het in slaap vallen.

Onthoud dat elk kind anders is en dat sommige dingen misschien niet werken voor jouw kind. Experimenteer hiermee en neem de tijd om het juiste ritueel te ontwikkelen voor jou en je kind. Zorg er daarnaast voor dat je het avondritueel consistent kan uitvoeren. Maak het daarom niet te ingewikkeld of te lang.

En als laatste, overleg ook met je kind(eren) over het avondritueel en zoek samen naar een passend schema. Op deze manier is de kans het grootst dat je kind zich hieraan houdt en het gemakkelijker wordt om ze naar bed te brengen.

Bijvoorbeeld:

  • Stel samen met je kind(eren) vaste bedtijden in.
  • Creëer samen een rustige omgeving in de slaapkamer.
  • Bepaal samen wanneer het scherm gebruik (telefoon, tablet, laptop) stopt voor het slapengaan.
  • Laat je kind het boek kiezen wat jullie samen lezen en bepaal van te voren tot hoever jullie gaan lezen

Lees hier meer over de voordelen van een vast slaapritme voor je kind

Categorie:
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × drie =

Gerelateerde Podcasts

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram