Download nu hét geheim hoe je hoe je met perfectie en faalangst om kunt gaan bij je kind.

DOWNLOAD
Download nu hét geheim hoe je de driftbui van je kind gemakkelijk om kunt draaien.
DOWNLOAD

#020 - Wat zijn jouw kernwaarden en waarom zijn deze zo belangrijk?

6 september 2020
Bastin Alexander

We gaan terug naar de kern, waar elke verandering begint. We duiken vandaag in de heilige graal. De secret sauce, de backbone. Je waarden en kernwaarden.

Heb je wel eens dat je te druk maakt wat een ander van je vindt? Dat je het moeilijk vindt om met kritiek om te gaan? Afwijzing? Of als iemand “opbouwende feedback” voor je heeft?

Ieder mens heeft de basisbehoefte om erkend en geaccepteerd te worden. Dit is biologisch gezien een krachtige respons in je brein. Als je hier last van hebt, maak je dan geen zorgen. Heel veel mensen hebben er last van. Maar het is wel belangrijk om er mee aan de slag te gaan!

Waarom?

Charles Horton Colley zei het mooi: Ik ben niet wie ik denk dat ik ben. Ik ben niet wie jij denkt dat ik ben. Ik ben wie ik denk dat jij denkt wie ik ben.

Nou als jij je te druk maakt om de mening van anderen, ga je je gedragen zoals je denkt dat de ander dit van je verwacht en hoe je erkend en geaccepteerd zou kunnen worden. Dit betekent dat je niet meer vanuit je eigen normen en waarden handelt. Je gaat namelijk handelen vanuit wat je DENKT dat dit door de omgeving verwacht wordt.

En dit is een gevaarlijk spel omdat je snel over je grenzen kan gaan. Je bent namelijk iets aan het najagen wat er eigenlijk niet is of waar je in ieder geval geen controle over hebt. Namelijk de mening van een ander over jou die voor 90% gevormd wordt door factoren buiten jou om!

Dit is het recept om je batterij in het oranje of zelfs rood te krijgen. Het gevolg? Niet de ouder voor je kind kunnen zijn die je zou willen zijn. Minder weerbaar, sneller boos of gefrustreerd en het wordt dan ineens heel moeilijk om te communiceren zonder ruzie. 

Wat zijn je waarden?

Iedereen heeft zijn of haar waarden, maar slechts een klein gedeelte heeft deze waarden bewust gekozen. Veel vaker ontwikkelen ze automatisch door de media die je volgt, sociale groepen waar je bij hoort en tijdens het opgroeien van opvoeders, leraren en sport coaches. 

Je gaat waarde hechten aan de dingen waar mensen om je heen waarde aan hechten. Maar vind je dit ook daadwerkelijk belangrijk?

Waarom is het zo belangrijk om je waarden te kennen?

Kelly McGonigal heeft voor mij de beste beschrijving van stress: namelijk: Iets waar jij waar jij waarde aan hecht staat op het spel. Met andere woorden, je kunt je waarden direct aan je stressoren koppelen. Maar als je niet bewust bent welke waarde dit is, dan heb je de kans dat er een “verkeerde” emotie ontstaat. Zo verandert bezorgdheid in boosheid, of zenuwen in nervositeit.

Daarnaast kun je waarden op nog drie manieren koppelen aan de stress die je gedurende de dag ervaart.

  1. Je legt de controle buiten jezelf
  2. Je norm is niet realistisch
  3. Je waarden botsen

Op het moment dat je vastloopt, zijn dit dus de drie vragen die je jezelf kunt afvragen om tot de kern van de stressor te komen. De challenge van deze week is de basis voor alle andere challenges. Heel veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × vijf =

Gerelateerde Podcasts

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram