Volgende week zondag is het vaderdag dus ik wil deze aflevering in het teken zetten van je relatie, om een power team te creëren. Voor jezelf en voor hem. Komende week kun je hem het beste kado geven: een positieve relatie. Weet je nog over het doorbreken van het patroon? Verander jouw rol en hij verandert vanzelf mee.
Ten behoeve van je eigen geluk, dat van je partner maar ook als voorbeeld voor je kinderen is je relatie van groot belang. Ik ga vandaag dieper in op [1] negativiteit als standaard, [2] laat hem winnen, [3] assertieve communicatie formule, [4] twee tips uit de wetenschap en [5] de challenge. Laten we beginnen!
Ons miljoenen oude brein registreert negativiteit veel intenser dan positiviteit. Aan het einde van de vakantie hoor je veel meer over de tas die te laat was aangekomen en de ene dag regen dan over alle prachtige dingen.
Kritiek komt hiermee ook veel zwaarder aan dan een compliment. Als je 100 complimenten ontvangt en één keer kritiek, zal de kritiek toch blijven hangen. Hoe zit dit in jouw relatie? Is er een goede balans tussen complimenten en kritiek?
“Waarom heb je de afwas niet gedaan?” Een die nog wel eens voorkomt in het gemiddelde huishouden. Maar niet een vraag waar hij winnend op kan antwoorden. Of hij is dom want hij is het vergeten of hij is een eikel want hij heeft het niet gedaan.
Bekijk het grotere plaatsje en leg geen frustratie in je vraag. Niet voor hem, maar voor jezelf. Minder frustratie ervaren betekent meer energie, waarin je partner gemotiveerder raakt om de afwas te doen (de afwas is uiteraard een metafoor :)).
In plaats van bovenstaande vraag, geef aan wat het met je doet als je thuis komt en de afwas is niet gedaan. “Lieverd, als ik thuis kom zou ik het zo fijn vinden als de afwas is gedaan. Zou je deze alsjeblieft voor me willen doen?”.
Zoals je hoort gaat het over jouw gevoelens die de afwas met zich meebrengt en niet over zijn acties. Op het moment dat je iemand kan helpen, is de kans groter dat je het WILT doen.
De formule gaat als volgt: “Als je X wel/niet doet, dan voel ik mij Y. Zou je dit voor me willen veranderen?”
Gottman is een wetenschapper naar de relaties van ouders. Hij heeft onder andere twee aspecten geobserveerd die hij ziet in gelukkige relaties tegenkomt.
Ben je toegewijd om deze week je communicatie te veranderen ten behoeve van de relatie en voorbeeld voor de kinderen? Heel veel succes. Ik geloof in je!