Download nu hét geheim hoe je hoe je met perfectie en faalangst om kunt gaan bij je kind.

DOWNLOAD
Download nu hét geheim hoe je de driftbui van je kind gemakkelijk om kunt draaien.
DOWNLOAD

#009 De power van ‘nee’ zeggen

21 juni 2020
Bastin Alexander

Je wilt graag anderen helpen en zegt dan ook (bijna altijd) ja tegen verzoekjes van anderen in plaats van nee zeggen wat je eigenlijk zou willen. Maar wat is de prijs die je er zelf voor betaalt, en anderen? Ik ga vandaag dieper in op [1] wat is assertiviteit, [2] I-model, [3] Begrip vanuit de ander en [5] de challenge. Laten we beginnen

Als werkende ouder zal je regelmatig te maken hebben dat het maar niet lukt om het “to-do” lijstje af te krijgen.Wat zouden de effecten op je gezin zijn als je vaker niet meer als doel hebt om de hele wereld blij te maken, prioriteiten zou stellen door zo nu en dan nee zou zeggen.

Ouders hebben een over verantwoordelijkheidsgevoel, gevoelens van onzekerheid en boosten dit door voor anderen klaar te staan. Dit gaat helaas veel te vaak ten koste van zichzelf en hun gezin.

Wat is assertiviteit?

Assertiviteit is een manier van communiceren waarin je voor jezelf opkomt, op een duidelijke en respectvolle manier communiceren. Bij assertieve communicatie bespreek je jouw mening en wensen zonder hiervoor de bevestiging of goedkeuring van de ander terug te hoeven krijgen.

Als je niet assertief bent, heet dit passief. Je gaat dan het ene conflict uit de weg, maar betaalt wel een prijs. Die betaal je zelf, maar vaak ook een ander.

I-Model

Assertieve communicatie is moeilijk voor een hoop mensen. Voornamelijk omdat ze niet geoefend zijn en liever een conflict uit de weg gaan dan hun grenzen aangeven. Daarom wil ik je vandaag handvatten meegeven hoe je gemakkelijk en op een respectvolle manier je grens aan kunt geven.

  • Communiceer altijd vanuit je eigen persoon. Bespreek hoe het op je over komt. Als jij dat doet zegt/ voel ik mij…
  • Vermijd de discussie: "Nee ik kan vanavond helaas niet. Geen redenen gebruiken, want de ander heeft altijd “de oplossing”
  • Breng de ander in de juiste "emotie" om de grens te ontvangen. Dit kan door specifiek aan te geven hoe de ander je kan helpen, in plaats van aan te vallen wat de ander niet goed doet.

Begrip vanuit de ander

80% van de reactie van de ander heeft met diegene te maken: heeft hij een beroerde dag gehad, een onzekere persoonlijkheid, etc. dan is de reactie heftiger dan wanneer hij goed in zijn vel zit. Maar 20% of vaak nog minder heeft met jou te maken.

De challenge

Ik vraag je deze week om heel voorzichtig uit je comfort zone te stappen. Durf je het aan? Heel veel succes!

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 − 8 =

Gerelateerde Podcasts

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram