Download nu hét geheim hoe je hoe je met perfectie en faalangst om kunt gaan bij je kind.

DOWNLOAD
Download nu hét geheim hoe je de driftbui van je kind gemakkelijk om kunt draaien.
DOWNLOAD

#035: Vijf manieren voor feestdagen zonder conflicten

20 december 2020
Bastin Alexander

Tijdens de feestdagen vallen conflicten extra op en vallen ze extra zwaar.

De feestdagen staan weer voor de deur en hopelijk heb je al een mooie december maand gehad. Het is altijd een interessante tijd van het jaar. Sommige mensen hebben een hekel aan de feestdagen en zijn blij als het weer voorbij is. Anderen vinden het “the most wonderful time of the year “en kunnen niet wachten. Weer anderen kijken er altijd naar uit maar het voldoet nooit aan de verwachtingen. 

In welke groep val jij? Hoe kijk jij naar de feestdagen?

In deze aflevering wil ik 5 tips meegeven om om te gaan met conflicten tijdens de feestdagen en hoe het voor jou als ouder ook “the most wonderful time of the year” kan zijn.

1. Creëer rituelen

Zoals in de aflevering #032 besproken is het creëren van rituelen belangrijk. Het zijn de kleine dingen die je herinnert aan de feestdagen met familie die elk jaar terugkomen. Niet perse de cadeaus of het eten maar juist die bijzondere momentjes samen. Heb je na aflevering #032 al over rituelen nagedacht? Heb je een ritueel kunnen starten voor Sinterklaas? Denk ook na welke rituelen je wilt creëren voor de feestdagen. 

Onthoud dat het ritueel juist iets simpels is wat je elk jaar heel gemakkelijk kunt herhalen. Focus er hierbij niet op dat het een speciaal moment moet zijn. Zelden merk je op het moment zelf dat het een bijzonder moment is. Dit merk je pas later. Belangrijk is om te genieten van het nu en het samen zijn en de consistentie van het ritueel.

2. Creëer nieuwe overtuigingen

Via de media, films en de maatschappij worden altijd het perfecte plaatje van de feestdagen weergegeven. Altijd bijzondere momenten waarbij er iets speciaals gebeurt. Hierdoor wordt er altijd een verwachting geschept van de feestdagen die voor teleurstellingen zorgt. 

Een van mijn pilaren in mijn coaching is om je overtuigingen en waarden bewust te kiezen en hier bewust naar te handelen. Dit is ook mijn tweede tip voor de feestdagen. In plaats van te kijken “hoe het hoort”, schets eens een plaatsje wat voor jou de feestdagen bijzonder zou maken. En welke krachtige overtuigingen horen daarbij? Hoe kun je beperkende overtuigingen over conflicten die zorgen voor teleurstellingen omzetten in powervolle overtuigingen? “Het is OK om boos te zijn tijdens de feestdagen”?

3. Leg de lat lager

En in verlengde van tip 2, wil ik als derde tip geven om de lat lager te leggen. De feestdagen gaan niet over de perfecte maaltijd die het zo goed doet op Instagram of de allermooiste jurk of pak aanhebben, maar juist om de momenten samen. Mijn uitdaging voor jou is om juist niet de perfecte maaltijd op tafel te zetten. Wist je dat juist die herinneringen in de komende jaren het zo goed doen!? Daarmee zeg ik niet om expres de kalkoen aan te laten branden, weer de overtuiging dat het OK is als er iets mis gaat. Dat mag en kan juist een super mooie herinnering zijn. 

4. Plan niet te veel

Eén van de grootste stressoren is om alles gedaan te krijgen en iedereen blij en tevreden te maken en te houden. En hier ligt dus de oplossing, in plaats van te stressen en te haasten om alles gedaan te krijgen, plan minder in. Zet je gezin op de eerste plek en maak een planning waarbij je zeeën van tijd overhoudt. 

Een betere sfeer in huis en gedrag bij je kinderen begint bij jezelf. Misschien inmiddels een cliché maar echt waar. Onderzoek wijst keer op keer uit wat voor impact stress bij een ouder heeft op het gezin. Ik wil je echt aanmoedigen op jezelf te focussen. Als jij relaxt bent en geniet, zal dit een kracht hebben die op anderen over zal slaan.

5. Zorg voor de juiste voorbereiding en verwachtingen

En dan komende we bij de laatste tip en dat is eigenlijk de overkoepelende. Het geheim zit hem in de voorbereiding en verwachtingen. Kijk van binnenuit wat JIJ het belangrijkste vindt aan de feestdagen en bereid dit voor hoe je dit voor elkaar kunt krijgen. Zorg dat jij oprecht geniet en dit zal overslaan op de rest van het gezin. Laat het duiveltje op je schouder de lat niet omhoog duwen maar houd hem laag.

Ik wens je heel relaxte en imperfect feestdagen toe met vele mooie herinneringen waar jullie later nog veel om zullen moeten lachen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 + 2 =

Gerelateerde Podcasts

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram