Download nu hét geheim hoe je hoe je met perfectie en faalangst om kunt gaan bij je kind.

DOWNLOAD
Download nu hét geheim hoe je de driftbui van je kind gemakkelijk om kunt draaien.
DOWNLOAD

#040 - Wat is opvoeden precies?

24 januari 2021
Bastin Alexander

Tijd om duidelijkheid te scheppen over opvoeden.

Bij de geboorte van een kind wordt ook een ouder geboren. Ineens heb je er een rol bijgekregen. Maar het is anders dan dat je studeert voor een beroep. Bij ouderschap krijg je van te voren niet een test waar je voor kunt slagen. Het is een reis waarin je jezelf ontwikkelt als ouder. Elke dag weer opnieuw leren van de nieuwe uitdagingen die ontstaan. De grootste fout die je kunt maken is door te denken dat je als ouder alles moet weten en alles in 1 keer goed moet doen. Dit is niet zo, het is belangrijk om van ervaringen te leren en jezelf als ouder te ontwikkelen. Het gaat er niet om hoe je start, maar hoe je eindigt. Laat dat de mantra zijn die je jezelf telkens voorhoudt als het duiveltje te streng wordt op je schouder.

Je droomt van het hebben van kinderen, je eigen gezin creëren. Je kiest voor ouderschap, maar vaak niet voor opvoeden en daar zit toch wel een verschil in. Want let op opvoeding is moeilijk, zwaar en complex. Echt niet iets wat je kunt onderschatten. Maar raak hier niet van gedemotiveerd. Want net als bij elke uitdagingen, is het zo belonend om hierin te groeien en de resultaten te zien!

Uit onderzoek onder ouders van kinderen op de basisschool blijkt dat door alle meningen en informatie veel ouders van nu door de bomen het bos niet meer zien. Tel daarbij de druk en verwachtingen van buitenaf op. Je moet een carrière hebben, maar ook full time ouder zijn. Maar liefst 27% van de ouders maakt zich zorgen over het gedrag en emotie regulatie bij hun kind. Het mag aan niks ontbreken voor je kind want er is zoveel kennis en kunde beschikbaar. Toch? Nee natuurlijk niet!

Daarom is het tijd om overzicht te creëren over de opvoeding en een en ander op een rijtje te zetten. Niet hoe het zou horen of nog erger hoe het zou moeten maar hoe jij het wilt. Het beeld dus omdraaien, in plaats van buiten naar binnen (aan de verwachtingen van de maatschappij voldoen) van binnen naar buiten (welke normen en waarden wil jij je kind meegeven, wat zijn je opvoed doelen en wanneer is de opvoeding geslaagd?). Ik ben een opvoed coach, maar dat betekent niet dat ik zeg hoe het hoort of wat zou moeten. Mijn doel is om jou de ouder te laten zijn die je wilt zijn en deze consistent zijn. Er is namelijk geen één goed antwoord. Natuurlijk bespreek ik ook tools om de opvoeding gemakkelijker te maken en kan ik helpen om het gedrag van je kind te begrijpen, maar mijn uitgangspunt is om te kijken wat voor ouder jij wilt zijn en hoe we de opvoeding voor jou in kunnen vullen. 

In deze aflevering van de Opvoed Show ga ik in op de betekenis van opvoeding en wat het verschil is tussen opvoeding en ouderschap. Ik ga in op de vier doelstelling en van opvoeden, namelijk 

1.     Socialisatie
2.     Zelfstandigheid
3.     Leven als mens in de maatschappij
4.     Verantwoordelijkheid


De basisprincipes in de opvoeding zijn: 

1.     Bied veiligheid. 
2.     Bied positieve aanmoediging
3.     Bied heldere kaders en wees consistent. 
4.     Bied voorspelbaarheid. 
5.     Bied een gezonde ouder door het goede voorbeeld te geven hoe je goed voor jezelf zorgt. 

 Als laatste ga ik in op het opvoed plan waarbij ik handvatten geeft hoe je deze samen met je partner op kan stellen om paniek voetbal in de opvoeding te vermijden en tegenslagen beter te analyseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 + 15 =

Gerelateerde Podcasts

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram