Download nu hét geheim hoe je hoe je met perfectie en faalangst om kunt gaan bij je kind.

DOWNLOAD
Download nu hét geheim hoe je de driftbui van je kind gemakkelijk om kunt draaien.
DOWNLOAD

#023 - Waarom maken we ons zo druk om de mening van een ander?

27 september 2020
Bastin Alexander

Als opvoeddeskundige en gedragswetenschapper heb ik een programma ontwikkeld voor werkende ouders om te communiceren zonder ruzie.

Ouders komen naar me toe en vragen: "Bastin, het is toch heel normaal om meningsverschillen te hebben en ruzie hoort er toch bij?" Mijn reactie is dat dit zeker klopt, maar het hangt er wel af van hoe meningsverschillen worden behandelt en de frequentie van de ruzie. Als de communicatie snel in ruzie verandert, dan levert dit binnen relaties en bij kinderen emotionele problemen op die een negatieve invloed kunnen hebben op hun ontwikkeling. In mijn tiener jaren heb ik dit zelf meegemaakt en ik spreek uit ervaring welke impact dit kan hebben op het kind. Het is dus van belang om te communiceren zonder ruzie. 

Voor je eigenwaarde, je huwelijk en de ontwikkeling van je kinderen.

Mening van een ander

En het begint allemaal om je minder druk te maken om de mening of reactie van de ander. Ik heb drie tips die ik met jullie wil delen om je niet meer druk te maken om de mening van een ander. En geloof me: je bent niet de enige die met deze uitdaging loopt, het is geen onderdeel van wie je bent en het is gemakkelijker dan je denkt om er van af te komen. 

Ik heb een stap-voor-stap plan geschreven en omgezet in een 14 daagse challenge. Deze kun je uitvoeren om je niet meer druk te maken wat een ander van je vindt. Met dit plan kun je net als mij en mijn klanten je zelfverzekerdheid een boost geven die je zal helpen om emoties onder controle te houden waardoor communiceren zonder ruzie ineens heel gemakkelijk wordt.

Erkenning en acceptatie

Maar waarom is het zo lastig om je minder druk te maken om de mening van een ander en hebben zoveel mensen hier last van? Dat komt doordat ieder mens de basisbehoefte heeft om erkend en geaccepteerd te worden. 

Psycholoog Daniel Goleman beschrijft dat “De bedreiging van hoe we door anderen worden gezien worden, is biologisch gezien opvallend krachtig . Alsof het onze directe overleving bedreigt”. En weet je nog dat dit ook letterlijk zo is? Dat vanuit de oertijd en vandaag de dag nog steeds, we hebben anderen nodig om te overleven.

Dus biologisch gezien is dit een krachtige reactie en die moeten we zien te doorbreken.

Op het moment dat we niet op de juiste manier met stressoren omgaan en niet goed voor onszelf opkomen, ligt het gevaar erin dat je gedurende de dag dit opbouwt en daarom lastig is om thuis te communiceren zonder ruzie te maken.

Ik ga vandaag 3 tips geven uit mijn 14 daagse challenge waardoor je je minder druk maakt om de mening van een ander. De sleutel hierbij ligt om je eigenwaarde niet meer door individualistische meningen te laten bepalen, maar zelf de beoordelaar te worden van je eigenwaarde. Hoe kun je dit nou doen? Een belangrijke stap is dat je leert om op een luchtige manier je mening en je grens aan te geven zonder dat dit tot een conflict leidt. Hoe doe je dit?

  1. KOE – Kaken op elkaar 
  2. Vorm een team i.p.v. een tegenstander
  3. Blijf bij je eigen emoties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × drie =

Gerelateerde Podcasts

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram