Download nu hét geheim hoe je hoe je met perfectie en faalangst om kunt gaan bij je kind.

DOWNLOAD
Download nu hét geheim hoe je de driftbui van je kind gemakkelijk om kunt draaien.
DOWNLOAD

#049: Loes Waanders over hoe je een balans vindt tussen werk-privé waar jij en jouw gezin gelukkig van worden

11 april 2021
Bastin Alexander

Welk cijfer geef je jouw werk privé balans en wie lijdt eronder als deze balans niet in orde is. Alleen jij of je hele gezin? Daar gaan we het vandaag over hebben.

Soms kom je iemand online tegen, in dit geval op Instagram, die je met extra interesse volgt vanwege overeenkomsten. En in mijn geval is dat Loes Waanders. Zij is net als  ik Orthopedagoog en woont ook in het buitenland waarbij we een business hebben waarin we als Orthopedagoog Nederlandse klanten hebben.

Dus toen ik naar een expert op zoek was om dieper in te gaan op het vinden van een balans tussen werk en gezin, was de keuze snel gemaakt.

Loes helpt werkende moeders met het vinden van een voor hun goede werk-privé balans en verschillende opvoed vraagstukken. In deze aflevering van de Opvoed Show ga ik samen met Loes dieper in op hoe je die balans kunt vinden. 

  • Wat zijn tekenen dat de balans er niet is
  • Hoe kun je je baan leuk houden in combinatie met het hebben van een gezin
  • Tools om de opvoeding leuker en makkelijker te maken
  • En nog veel meer.

Het was een super leuk interview met waardevolle tips! Zoals erkennen dat de combinatie tussen werk en opvoeden zwaar is en hoe je kunt nagaan waar je grootste uitdagingen liggen.

Veel plezier met het interview.

Links
Website van Loes

Video

Liever de video bekijken van het interview met Loes Waanders?

Transcriptie 

Bastin 

Hé welkom bij de opvoed Show aflevering nummer 049. Mijn naam is Bastian Alexander. Ik ben orthopedagoog, oftewel opvoeddeskundige en gedragswetenschapper. Tijdens de opvoed show bespreek ik verschillende tools en technieken met betrekking tot de opvoeding en daarnaast nodig ik ook regelmatig andere experts uit om samen dieper in te gaan op specifieke onderwerpen om de opvoeding leuker en makkelijker te maken. Ben je er klaar voor? Laten we beginnen.  

Soms kom je iemand online tegen, in dit geval voor mij op Instagram die je met extra interesse volgt vanwege overeenkomsten en in mijn geval was dat Loes Waanders. Zij is namelijk ook orthopedagoog en woont net als ik In het buitenland, waarbij we allebei een business runnen vanuit het buitenland gericht op mensen in Nederland. Dus toen ik naar een expert op zoek was om dieper in te gaan op het vinden van een balans tussen werk en gezin, was de keuze snel gemaakt. Loes helpt werkende moeders bij het vinden van een goede balans tussen werk en gezin in combinatie met verschillende opvoed vraagstukken. In deze aflevering van de Opvoed Show ga ik samen met loes dieper in op hoe je die balans kunt vinden. En wat zijn nou tekenen als de balans er niet is en hoe kun je je baan leuk houden? In combinatie met het hebben van een gezin? En uiteraard komen de tools naar voren om de opvoeding leuker en gemakkelijker te maken. Het was een super leuk interview met waardevolle tips. En als je nou aan het luisteren bent, en je kent iemand die deze informatie ook goed kan gebruiken, vergeet niet om de aflevering te delen en laat me ook weten wat je van de aflevering vond. Welke tips sprak je aan en hoe kunnen we de opvoedstijl verbeteren? En vergeet ook niet om die recensie achter te laten in jouw favoriete podcast app. Ik ga je niet langer laten wachten. Laten we snel beginnen.  

Heee Loes, als allereerste van harte welkom bij de Opvoed Show. Echt heel leuk om jullie te gast te hebben vandaag? Ja, ik kijk ook heel erg uit naar de aflevering van vandaag en ja voornamelijk ook de overeenkomsten die we hebben. We zijn Natuurlijk allebei orthopedagoog, maar ook dat we het grootste gedeelte van het jaar niet in Nederland wonen. Nou voordat we dieper ingaan, ook voor je business en wat je precies doet en het gezin werkbalans zou ik je eerst willen vragen van om kort te vertellen over je leven in Zweden van hoe is het om je familie, op te groeien in Zweden? 

Loes 

Ja... Nou superleuk allereerst deze podcast en nou ja, ik volg jou Natuurlijk ook op Instagram, dus dat maakt ook dat het leuk is om een keer helemaal In het met iemand en die ook In het buitenland zit en vergelijkbaar werk te doen. Ik woon hier met mijn met mijn man en met mijn zoontje. Maas is nu 2,5 en ik ben zwanger van ons tweede kindje. Verwachten we in mei en het is wel anders dan in Nederland. We hebben ook het eerste jaar van Maas in Nederland gewoond precies tot aan ongeveer een was en toen zijn we hier aan het toen verhuis. Dus Ik heb een jaar ouderschap in Nederland, een 1,5 jaar ouderschap in Zweden, nu als ervaring. En ja, wat merk ik vooral als verschil? Sowieso natuurlijk het feit dat je in het buitenland woont en dus familie en vrienden ik om je heen hebt. Wat dat nu met corona wel extra wat gekleurd, omdat die periode zit je elkaar niet ziet veel langer zijn dan wat je eigenlijk had verwacht vooraf, dus dat is voor ons wel echt een groot verschil. Maar ja, in het algemeen, je krijgt ook wel weer een hele andere leefstijl voor terug, die ook wel ontzettend leuk is. In mijn ogen dat je wel veel meer quality time met elkaar. Dat is denk ik wel heel veel gezinnen in de tijdens de coronatijd Misschien ook wel weer anders verlopen in Nederland, maar je hebt hier natuurlijk wel wat minder externe ja feestjes, vrienden minder uitgebreid netwerk, dus je bent ben je op elkaar toegewezen. Ja en voor mij... Het is ook een heel interessant land in die zin dat in Zweden is het ouderschap wel. Als je kijkt naar de voorzieningen die er zijn, die zijn echt wel anders dan in Nederland, dus voor mij als orthopedagoog is natuurlijk ook heel interessant om te zien van hoe is dat geregeld en hoe ja, hoe pakt het uit In de praktijk. 

Bastin 

Ja, heb je, heb je daar een voorbeeld van? Dat je echt zegt van nou dat ik dat ik hier kwam, ik keek mijn ogen uit van hoe dit of dat geregeld was? 

Loes 

Nou, Ik weet nog wel dat we zijn hierin verhuisd als maas net een jaar en toen had. Ik zoiets van? Ja, Ik wil liever niet een al te lang gat tussen de opvang in Nederland waar hij toen vanaf 6 maanden is gestart en hier in Zweden tussen hebben zitten. Maar je bent hier afhankelijk van het persoonsnummer die aanvraag duurt heel lang, was destijds een wachtlijst van 3 maanden en je kan zonder persoonsnummer niks. Dus je kan ook niet met je kindje starten in de opvang en ik was toen nog wel gestart met mijn eigen bedrijf, dus dat heb ik toen nog wel even gepauzeerd omdat ik bij hem thuis nou ja was in principe om gewoon ja voor hem te zorgen eigenlijk. Omdat nog geen opvang was. Toen gingen we ons inschrijven, daar op de opvang en toen zei ze ook van ja, we hebben hier een soort ja In de startperiode van de opvang is, zeg maar twee weken, dus je wordt dan twee weken lang, bouwt het kind langzaam op de opvang. Normaal gesproken staat een kindje hier leeftijd van een jaar en toen zei ik ook van oké, ja, prima goed basis al wel wat gewend, want hij ging al naar de opvang in Nederland. Welke opvang in Nederland? Maar Hij is toch al een jaar, dus dat wordt nog wel een beetje zo van: hoe zit dat dan? Dus ik vertelde ook van ja, mijn kinderen in Nederland starten in principe rond de leeftijd van 3 maanden en de ASS hebben ook 3 maanden. Zij had toch echt? Wat ik versta het, goed ik. Ik vertaal het verkeerd. We zijn eigenlijk collega's bij ze vertelde dat daar 3 maanden bij de opvang Maas wat later gestart. Toevallig ik had vakantiedagen en dar nog daar staan, dus we hebben dat toen tot 6 maanden gerekt. Want ja, vonden wij zelf wat wat prettiger. Maar ik zeg van ja, Het is wel heel gangbaar dat kinderen met 3 maanden starten in Nederland. Zij hadden echt zoiets van, het is misdaad. Dat zou hier bijna kindermishandeling. En hoe dan, want je voet op nog en zo een kind is toch nog niet gehecht. Nou staat ze begrepen helemaal niks van, dus dat was wel echt zo ontzettend groot verschil en toevallig vanochtend was weer verloskundige en vertelde ik dat ook en zij zei ook van: Mozes, ik weet niet hoe ik dat zou handelen zelf, dus dan zie je gewoon dat dat gewoon per land, ondanks dat het vrij goed ontwikkelde landen zijn, dat dat gewoon een heel groot verschil nog wel is op dat gebied. 

Bastin 

Ja, ja, heel erg grappig. En nou ja, laatste vraag, want Ik heb het gevoel dat we hier ook al een aflevering aan kunnen wijden. Maar voor maas, hoe is het van dat, leert hij nou zweeds, zeg maar? Merk je dat zijn zweeds heel erg...Ook ontwikkelt, raakt zeg maar of en hoe is dat werk dat? 

Loes 

Ja, nee, hij gaat heel snel. Hij is op het moment dat hij dus startte met zijn eerste woordjes was hij dus ook startte opvang na een jaar en je ziet gewoon dat hij heel snel Switch. Daar praat hij volledig zweets bij ons Nederlands. We hebben een aantal vrienden die praten het ons toch wel vaak Engels. Maar zij zei ook Zweeds en Ja, Duits en niks een beetje, maar met hen is praat hij. Dan ook wel weer. Heel veel wist hij ook heel snel weer over naar Zweeds, dus dat dat dat onderscheid maakt hij gewoon heel makkelijk, eigenlijk heel Natuurlijk. Je merkt wel dat hij was. Hij was zijn been gebroken in november het Is als die twee maanden thuis geweest. En toen daarna die start was echt wel lastiger, want dan merk je dus ook op die jonge leeftijd dat dat stukje taal of nou ja, hij ging hier heel snel qua Nederlandse taal. Maar hij zag dat opvallen was hij. Was hij echt wel eventjes had hij een paar weken nodig om weer dat steeds meer op te halen, dus dat gaat wel heel snel ja eigenlijk achteruit, dus dat was een grappig om te zien. 

En, wij spreken Zweeds wel basis Zweeds, ik durf niet van mezelf te zeggen dat ik ontzettend vloeiend, hele lange gesprek voer. Maas is mijn grootste motivatie. Is dat ook belangrijk voor hem dat? Ja, dat je hier gewoon als ouder goed verstaanbaar kan maken. Maar goed, ja, je je leert het later. Ik werk Natuurlijk voor mijn eigen bedrijf met Nederlandse doelgroep. Dus voor mij. Is de noodzaak om vloeiend Zweeds te kunnen minder groot, Maar ik vind het zelf vooral belangrijk, dus dat. Ja de oefenmomenten zijn voor jezelf ook minder, dus hij gaat ons wel. Een beetje inhalen, ben ik bang Als je nog een paar jaar blijven. We hebben de intentie weer naar Nederland te gaan. Dat maakt ook. Wel uit met ja. De tijd die je in een taal steekt Natuurlijk, wanneer niet meer dat wel wel. Onze nog steeds ons best doen om het goed te leren. 

Bastin 

Ja precies nou heel interessant om te horen en grappig ook om te horen. Nou ja, je vertelde dus af van dat je dat je de business vanuit huis regelt en dat je voornamelijk Nederlandse klanten daarin en daar ook op focust kun je wat meer vertellen over je bedrijf en wat je precies doet? 

Loes  

Ja ja... ik... Misschien wel even goed omdat het daar heeft mee te beginnen. Ik ben in Nederland heb ik altijd gewerkt als orthopedagoog. En In de combinatiefunctie van onderzoeker gericht op stukje ouderschap en ouderbegeleiding. Dus Ik had In de praktijk heel veel ouders met opvoedvragen en dat combineerde ik met heel veel onderzoek rondom, Ja hoe ervaren ouders het ouderschap en wat ik zag ook was dat het heel vaak ook een combinatie was van en, en dus nou ja, vastlopende opvoeding, maar ook zelf. Het ouderschap was best wel overweldigend of uitdagend vinden. Ja en toen, nou ja, werd ik zelf ouder en eigenlijk vooral dacht ik vraag, is het ook wel gek, want het is tenminste grote verandering in ja in je leven in ons leven en we worden daar bijna het minst op voorbereid. En dat ja, dat dat klopte voor mijn gevoel niet. Dat was sowieso al eerst, mijn start motivatie, want ik dacht, dat moeten we eigenlijk wat voor doen. Maar goed, ik werkte toen in loondienst. Maas werd geboren en verder ook niet heel veel daarmee gedaan. Toen hebben we wel hadden we het idee al om naar het buitenland te verhuizen. Vond de baan mijn partner en toen had ik zoiets nou, Ik ga het opzeggen. Mijn werk in loondienst en dan echt me hier volledig op focussen. En dus eigenlijk dat accent wat te verleggen, Alleen maar op moet vragen en ook mijn kennis als onderzoeker en dat juist als een mooie win win te zien want er zijn zoveel werkenden in mijn geval richting, maar vooral vrouwen werkende vrouwen die hier heel erg mee worstelen, waarbij die opvoedvragen centraal staan. Maar ook van hoe zorg ik goed voor mezelf? En ja, hoe hou ik het werk leuk? In combinatie met mijn gezin, hoe manage ik dat allemaal? En nou ja, Dat was voor mij de trigger om te denken daar. Ik heb me echt volledig op richten, omdat daar gewoon nog zoveel winst te halen valt. En heel veel. Vrouwen daar toch in vastlopen? 

Bastin 

Ja... ja, supergoed, supermooi om te horen ook van hoe dat eigenlijk organisch ging van dat je een probleem zag tijdens je werk en daar veel meer in je eigen business op ben gaan focussen. En nou, als je dan kijkt van, je hebt er dan inderdaad over van nou de grootste verandering in een, laten we het inderdaad over moeders dan hebben van in hun in hun leven van dat je het moederschap en helemaal met een met een baan erbij. Als je kijkt van misschien zelfs ook nog dat je in loondienst was, maar ook nu van wat zie jij? Wat is de grootste uitdaging waardoor eigenlijk een disbalans ontstaat tussen het werk en het privé? 

Loes 

Ja nou ja, dat, dat zit ook best wel veel niveaus eigenlijk. Dat je kan je nog zoveel inlezen, maar echt voorbereiden, echt ervaren hoe dat ouderschap is dat begint pas op het moment dat je kind er eigenlijk is. En, we hebben dan ook heel vaak ideeën van nou als je kiezers er is, dan wil ik het bijvoorbeeld. Nou, dat begint al met ik wil Misschien woordvoerder nog even wat helemaal toch anders? Uitpakken of ik wil heel graag parttime gaan werken en ik spreek bijvoorbeeld ook regelmatig vrouwen die zegt, ja, ik mis eigenlijk mijn werk van daarvoor. Die voelt dan aanstelling, want of andersom voelt dan blijven werken, maar eigenlijk liever meer. Met kindje willen zijn, dus. Eigenlijk, Dat is al een struggle waar ik heel veel vrouwen die worstelen van wat de realiteit met een kind gewoon heel anders is en iets waar je eigenlijk niet echt op voor kan bereiden. En dan toch al wel bepaalde ideeën hebben erover ook, dus op bepaalde ideeën van nou, Ik wil graag zo zijn als moeder, of dit vind ik belangrijk In het ouderschap, wat In de praktijk heel anders tot uitvoering komt en daar zit zeker een struggle in. Wat ik ook zie, is dat veel vrouwen ook het gevoel hebben van met hard werken bereik ik alles of lukt het mij eigenlijk? Als mijn hart moet mijn best doen, maar lukt het wel een beetje dat ook vooral de doelgroep waar ik veel meer werk en dat zijn dat is ene kant heel fijn en de andere kant kan ik juist het ouderschap heel erg tegen gaan werken, omdat het heel vaak ook niet te maken heeft met hoe hard je best doet. Want hoe harder je soms je best doet, hoe meer frustratie kan ervaren op het moment dat je merkt van ja, het heeft een tegengesteld effect. Ik doe zo mijn best om mijn kindje te laten eten en het werkt eigenlijk helemaal niet, dus mijn kindje gaat in plaats juist veel meer van In de weerstand. Dat merk ik ook, maar ook wel die combinatie van ja, hoe zorg je ervoor dat je dan? Hoe zorg je überhaupt voor dat je een balans vindt waar je zelf blij van wordt, waar je gezin blij van wordt? En, dat is best wel een een soms grote struggle voor vrouwen van ja, Ik wil eigenlijk zijn van mijn kindje, ook van mijn partner en Ik ben er zelf nog. En hoe ga ik dat Vormgeven en ook wel daarin van Ja de tijd die je daarvoor hebt met 3 maanden en in principe gaan heel veel vrouwen. Er zijn Natuurlijk extra dagen vastplakt weer en weer werken, dat is best wel kort. Ik heb best een korte wenperiode, dan begint werk weer. Weet het onderzoek ook lichamelijk, mentaal heb je vaak 8 tot 12 maanden nodig om echt goed weer te herstellen. Je zit eigenlijk nog in herstelperiode gaat alweer werken, dus dat is allemaal factoren die wel, ja, die wil meespelen die lastig zijn en als je kijkt puur van hoe uit zich dat in de praktijk dus met welke vragen komen ze bij mij?, Dan is het echt wel van, overlopen veel in hun hoofd zitten en dan weten van moet iets anders, maar ik weet niet hoe. Dus wel weten wat er anders moet. Maar niet hoe? Het missen van plezier, soms ook merken van dat het opvoeden van zwaar is in plaats van leuk op zien tegen werk. Nou, dat soort veel dingen als gewoon teveel ervaren slechte slaap, dus als ze eigenlijk een beetje de struggles waar veel vrouwen die bij mij komen dan mee worstelen. 

Bastin 

Ja eigenlijk een beetje het overzicht kwijtraken van dat het inderdaad van binnen wel het gevoel hebben van ja iets klopt er niet iets mist er, maar niet de vinger op de zere plek kunnen leggen van waar zit dan het probleem? 

Loes 

Ja en, het is gewoon op een gegeven moment ook te veel om dat nog te overzien en vooral het idee van ja, ik dacht dat ik heel erg van ging genieten en ik merk nu dat ik blij ben dat de week voorbij is. En dan is het weekend. In het weekend is ook pittig en dat, dat wil ik niet langer. Dát gevoel. 

Bastin 

Ja en dan heb je het ook wel natuurlijk al een klein beetje aangegeven van wat er dan bij de moeders wat er in hun omgaat, maar kun je misschien nog iets specifieker zijn in de symptomen, zeg maar van wat we zeggen van nou, het overzicht is misschien een beetje kwijt. Waar kunnen moeders / ouders die die luisteren waar kunnen die op letten? Dat ze zeggen van ja bij mij is die disbalans misschien ook niet of daar kan het aan liggen. Wat voor vragen kunnen ze zichzelf stellen of wat zijn symptomen waar ze op kunnen letten? 

Loes 

Nou ja sowieso een kort lontje zie je heel vaak, dus ook bijvoorbeeld In de opvoeding. Dat je gewoon merkt, ik, ik ik handle dit gedrag gewoon niet zo goed meer van mijn kind en of toevallig sprak ik. Afgelopen week ging weer een moeder. Die zei van, ja, alleen al het mijn kindje, mijn zoontje, de fles geven werd me al teveel, dus frustratie, irritatie, irritatie aan de partner toe, maar ook gevoel van Ik ben continu zit mijn hoofd vol. Ik slaap daardoor slechter of niet goed weten. Van keuzes maakt ik ook vaak, want wat lastig is, moet ik dan wel meer gaan werken, minder gaan werken? Piekeren, heel veel nadenken in hun hoofd. Ja, Ik denk dat dat wel meest voorkomt zijn en vooral ook 1 grote weerstand tegen. Ik wil wat anders, Maar het lukt. Me niet om. Het veranderen, dus dat dat? Hoor ik heel vaak terug. Dat zijn over het algemeen de vrouwen die ik begeleid, die ja zijn vaak gedreven vrouwen die In de arbeidsleven actief zijn en zeggen, van ja, ik heb altijd alles goed voor elkaar, goed geregeld en nu lijkt het me allemaal het overvallen. En ik weet niet zo goed hoe ik hier Nog zelf uitkom. 

Bastin 

Ja, nou ja, het is inderdaad interessant wat je zegt wat je eerder ook al aangaf van dat dat heel veel van die vrouwen waar je dan ook mee werkt heel erg hebben van nou... Hoe harder ik werk, hoe meer oplossingen ik ga vinden of hoe, hoe beter het zal gaan en dat daar juist ook om bepaalde frustratie bij zitten. En dat ja, het lijkt ook een beetje alsof ze die lat gewoon te hoog leggen en heel veel verwachten en misschien van hun omgeving. Wat is in je gedachten daarover? 

Loes 

Zeker absoluut, ja, is het heel erg dat wel een beetje dat stukje maakbaarheid van ik heb iets bedacht en het werkt In de praktijk niet zo. Nou, ik begin heb je het natuurlijk al met slapen, bijvoorbeeld en later het eten, maar ook met misschien een combinatie werk gezien zie ik dat heel veel terug en heel vaak is dat nou door het voel op een stukje ja enorme gedrevenheid en daarin de lat zichzelf hoog leggen en dan ook keer op keer daardoor onbewust teleurgesteld raken in ja, Maar het lukt niet. Of daardoor heel veel op zichzelf het ja niet zozeer betrekken, maar heel veel op zichzelf. Eigenlijk bijvoorbeeld zeggen van joh, laat het mij maar doen in plaats van mijn partner, want dan weet ik niet of dat goed gebeurt? Of op het werk daardoor ook het gevoel hebben. Want heel veel vrouwen gaan bijvoorbeeld Misschien van 5 naar 4 dagen of misschien blijven we wel evenveel werk, maar kunnen niet meer zoveel overwerken. Maar we willen wel allemaal hetzelfde doen. Hetzelfde qua hoeveelheid, dus dat kan zich op verschillende terreinen uit. Maar inderdaad die lat hoog leggen voor zichzelf. Zowel qua beeldvorming hoe het ouderschap zou moeten zijn, maar ook in dat zij van aandeel daarin hebben. Wat een rol is. Dat is wel een groot gemeenschappelijk iets is wat ik bij heel veel vrouwen terugzien, beetje soort ideaalbeeld en wanneer dat ja, dat dat ideaal dat lukt niet altijd, Het is moeilijk om misschien soms ook om bij te stellen. En dan ja dan ontstaat vaak op frustratie en weerstand en ook weer een verhoogde Mental Load als moeder dat er gewoon heel veel op jouw bordje ligt, rondom regelzaken ontkend en dat dat ook weer voor frustraties op. Ja, Maar ik ben degene die het thuis allemaal regelt en Ik heb mijn banen naast en mijn partner doet te weinig of nog niet veel, hè? Noem maar op. 

Bastin 

Ik kan me ook zo voorstellen dat heel vaak, als je dan aan oplossingen denkt dat er ook gewoon een heel groot gedeelte buiten je eigen macht ligt. De werkzaamheden van als je 5 dagen wil werken. Ja, je kan niet daarin tijdens het werk ook nog de opvoeding doen of je je gezin de aandacht geven. Dus er zijn ook heel veel van dat je daarin, die balans vinden lastiger is omdat je gewoon met heel veel zaken te maken hebt waar je geen controle over hebt. Ik heb nu ook gehad over de nou ja, de symptomen en waar het vandaan kan komen. En als we nou die shift eigenlijk maken naar ja licht aan het eind van de tunnel, de oplossing van het is natuurlijk complex en het is ook per geval anders, maar heb je een idee van wat de eerste stappen zouden kunnen zijn, of een bepaald beginpunt, hoe ouder, hoe moeders ja eigenlijk het overzicht weer terug kunnen vinden, of in ieder geval die balans weer meer kunnen vinden? 

Loes 

Ja nou allereerst die dat het meest cruciale stap, die klinkt heel simpel, maar die wordt vind ik nog heel vaak, eigenlijk vergeten van het erkennen dat het überhaupt lastig is, want de vrouwen die ik spreek voor het eerst die kennismakingsgesprek met mij hebben om het traject te starten. Die beginnen allemaal met: Ja, maar ik zou ervan moeten genieten maar het lukt niet en eigenlijk al met allemaal met dingen die zouden moeten. Maar eerst al erkennen is ontzettend moeilijk. Of ik worstel ermee dat niet lukt. Dat is al een enorm belangrijk, want ook die stap hebben al die vrouwen die die bij mij komen zeg maar al gezet en dat is ook de meest helpende om aan jezelf toe te geven. Dit is zwaar, even helemaal los staat hoe groot het probleem is en of je daar professionele hulp bij zou moeten zoeken. Maar allereerst erkennen dat het gewoon zwaar is, want het wordt natuurlijk heel vaak gedacht van: Je moet vooral als moeder genieten en niet klagen, want je hebt kinderen, Je moet zijn, maar je kan ook heel blij zijn met je kind en het ook zwaar vinden. Zo kun je een hele fijne zwangerschap hebben, maar ook last hebben bijvoorbeeld, dat kan prima en dus dat is een hele belangrijke denk ik dat je jezelf toestaat om jezelf uit te spreken voor dat het moeilijk is, dus dat je die bewustwording hebt om wat lastig is en daar, dat zeg ik altijd van focus ook kijk eens van wat is precies zwaar, want Het is zwaar is heel algemeen zit het echt In de opvoeding mis je bepaalde opvoedvaardigheden? Zit het vooral in misschien algemene vaardigheden die het op alle terreinen zware maken? Bijvoorbeeld, stel, je vindt het moeilijk om nee te zeggen. Ja, je wilt als ouder wel meer uitgedaagd om nee te zeggen maar je hebt minder tijd, meer tijd en kind te besteden. Misschien vind je wel moeilijk om al die familie-uitjes en verjaardagen in combinatie met deze op je werk, maar misschien is het wel dat de werksfeer setting helemaal niet meer past bij je. Waar zit het hem in dat de situatie nu zwaar is? Is het in relatie? Dat kan op allerlei terreinen zitten, dus ook eens wat concreter maken voor jezelf. Want wat is dan het gene wat zwaar is? En, Ik denk dat een hele helpen is jezelf toestaan dat je gewoon je hele leven als ouder mag leren en ontwikkelen. Wat ik heel vaak zie is dat ouders, moeders die waarmee ik werk ook een soort gedrevenheid hebben het om vanaf dag één perfect te willen doen. Dat zorgt heel veel frustratie. Wanneer dat niet lukt? En dus ook. Daarin kijk ik helemaal wat. Ja, waar sta ik nu sta aan het begin van het ouderschap en Ik heb nog 14 jaar te gaan Misschien? Uiteindelijk ons hele leven, maar goed, die jaren als opvoeder en ook oké zijn dat je je daarin stap voor stap ontwikkeld. In plaats van met heel veel strengheid en frustratie over jezelf van, ik doe het niet goed, ik zou het anders. Of ik fdaal als werknemer en als moeder even heel chargeert gezegd 

Bastin 

Ja, en het is ook wel een heel interessant punt wat je inderdaad aandraagt van dat je doordat je ouder bent geworden, dat je dan het gevoel hebt dat je ook ouder moet kunnen zijn en dat dat je met elke uitdaging ook een oplossing moet hebben omdat je ouder bent. En, dat is eigenlijk een beetje van... Nou, je hebt gestudeerd voor een bepaald beroep en dan ga je het werkveld in, dan ben je dat beroep, dus dan moet je dat uit kunnen voeren. Maar met ouderschap is dat natuurlijk heel erg anders. Dat is... Veel meer een werk leerervaring opleiding om het zomaar te zeggen waarbij je heel erg inderdaad In de praktijk leert om ouder te zijn en niet dat je voor studeert en het dan moet zijn op het moment dat je ook ouder bent. 

Loes 

Precies en daarbij komt ook nog weer die transformatie van het moment dat je een kindje hebt dat het ook nog weer qua gevoelswereld heel anders is dan dat je op een nog geen kindje had. Je kan van allerlei ideeën hebben over hoe je eigenlijk zou willen zijn als ouder. Neem het hele klassieke voorbeeld dat je met je partner in een restaurant zit en je ziet een gezin zitten met kinderen die er op achter een iPad zitten. Nou, dat zou hij laat echt nooit doen. En op het moment dat je zelf kinderen hebt en je weet dat de spanningsboog een half uur is en het eten is niet opgediend, dan. Ben je blij met zo'n iPad en? Nee, want om het voorbeeld te geven dat in dat dat dingen ook veranderen op het moment dat je ouder bent en daarop care design in plaats van heel erg strak willen vasthouden vanuit onbewuste overtuigingen die we al vormen op een moment dat wij nog geen ouder zijn vanuit vrienden, onze eigen opvoeding en dat vind ik zelf altijd wel heel interessant. Ook in mijn traject om dan iets te ontdekken van joh, waar zit het hem bij? Jou in, wat zijn jouw beelden van de perfecte ouder of de goede ouder of hoe je zelf zou willen zijn en is dat ook realistisch of maak je het jezelf en misschien daarmee je partner of je kinderen onbewust het best wel moeilijk door die lat wil op te leggen. Weer eigenlijk bij die lat die hulp ligt. 

Bastin 

Ja ja, en wat wat ik ook wel heel vaak zie. Is dat soms die lat ook gewoon direct de oplossing is van dat er een dat er een probleem ontstaat, maar als je de lat wat lager zou liggen, dan zou dat probleem er helemaal niet meer zijn. En, dat kan bijvoorbeeld met het eten zijn van dat het kind nooit op de stoel wil zitten en dat je zoiets van nou, dan zit het op de grond van leg die lat maar wat lager en dan in een keer is dat probleem opgelost en dan zal je zien dat als je dan gezelligheid hebt aan tafel, dat het kind dan vanzelf daar wel weer naartoe getrokken wordt en op die stoel gaat zitten, want dat dat soms van wel eens de oplossing kan zijn om die lager te leggen. 

Loe 

Ja en dan is weer de vraag, van wie vindt het belangrijk hè? Van is het ook iets wat jullie intrinsiek als ouders allebei belangrijk vinden? Of is het wat de maatschappij belangrijk vindt of wat jij misschien voelen vanuit je eigen opvoeding en daar is bewust bij stilstaan van ja, maar Waarom? En, dat kan binnen de opvoeding maar net zo goed binnen je werk. Een goede werknemer is iemand die Twenty Four Seven paraat staat zonder kinderen, is dat misschien haalbaar voor je vraag losstaand of het gezond? Precies, maar Er zijn dat soort dingen meer haalbaar en op het moment dat je kinderen hebt. Ja dan lukt het niet altijd, maar als dat wel jouw beeld is, want Dit is de goede werknemer, dan doe je daar continu. Dan faal je eigenlijk continu en die continu die faal even aan het doen natuurlijk ook heel veel met jouw beeld over jezelf en hoe je je voelt en uiteindelijk je werkplezier wat weer doorwerkt thuis. Dus ja, ja, dat zijn wel mooie dingen om bij stil te staan, heel waardevol en dat is ook wel iets... Ja wat Ik in mijn traject ook altijd wel centraal stellen van kijk naar het geheel het hele plaatje, want heel vaak zie je een bepaalde valkuil natuurlijk op allerlei terreinen zich uiten. Dus niet alleen in de opvoeding, maar bijvoorbeeld binnen werk. En als je daar algemene vaardigheden voor aanleert, dan krijg je een soort ripple effect. Dan merk je dat het op alle gebieden een stuk makkelijker gaat. 

Bastin 

Ja zeker en om op dat eerste gedeelte wat je wat je aangaf, want dat eigenlijk ook is van. Nou, wie vindt het belangrijk van die.... Het gaat ook vaak over authentiek ouderschap, van dat je in plaats van najaagt wat de maatschappij zogenaamd van je verwacht in plaats van nou, wie zou je zelf willen zijn op wat voor opvoeding zou je zelf? Heb je daar nog gedachtes over of tools over dat je zegt Van, hoe kun je nou eigenlijk als werknemer, als moeder? Hoe kun je nou dichter bij jezelf komen en veel meer handelen naar wie je zelf wil zijn? In plaats van wat je wat de omgeving van je, je zou verwachten of het gevoel hebt die je zou moeten zijn. 

Loes 

Ja, Ik denk dat wat al een hele mooie is, is gewoon het bij stil staan veel meer bij de lange termijn. Ik zie ouders ook op korte termijn helemaal zijn nu precies wat je zegt, want dan eten als ik bijvoorbeeld mijn bord niet leeg eet, dan komt dat niet meer goed. Of dan leert hij geen smaken, maar wat wil je echt op die lange termijn? En als je vanuit de lange termijn gaat kijken, maar dan dan verzand je minder in de micro situaties die vaak heel veel stress opleveren en dat ook is met je partner delen op het moment dat je samen gedeelde opvoeding hebt. Dus hele helpende. Want ook daar kun je weer zie ik ook heel vaak weer dat daar verschillen tussen zitten en dat is juist vaak een bron van frustratie waar je dat kijk ook eens van wat kun je eruit halen? Want wat is de motivatie van je partner en wat kunnen jullie daarin leren van elkaar en op welke manier mag je misschien zelf ook gewoon lekker die lat weer wat lager leggen, dus ook en kijken van, maar is dit een beetje de choose your battles. Is dit nu de moeite waard van waar wil je eigenlijk wel toe? Dus wat zijn wat zijn belangrijke waarden voor jullie als gezin? Hoe is dat voor je partner en hoe sta jij daarin? En dat helpt ook heel vaak tijdens die micro situatie. Is opwerken, maar ook thuis om daarin wat makkelijker keuzes te maken. Dus niet zozeer die focus op de korte, maar wat meer op jullie lange termijn? 

Bastin 

Ja ja hele goeie en Ik denk ook een hele belangrijke, omdat soms denk ik dat ouders ook wel eens teveel op micro niveau gaan zitten om te kijken van hoe moet ik nu reageren? Wat moet ik nu zeggen? En dat er eigenlijk maar één reactie goed is, terwijl ja, je hebt veel meer op die macro zou zou kunnen zetten van zorg ervoor dat je inderdaad die die doelstellingen hebt en wie als ouder wil zijn en dan maakt het niet uit hoe je per se reageert, als je het maar vanuit je eigen kaders eigenlijk doet die je stelt als ouder. 

Loes 

Ja ja, en eentje daarbij aanvullend die die ik nu waar ik nu ineens aan moet denken, is ook jezelf ook toestaan dat binnen dat stukje... Tot authentiek ouderschap van wie wil ik zijn dat daar ook nog wel varianten binnen zijn als in de zin ik sprak. Laatst, ja, Ik wil heel graag rustig relaxed uitstralen. Dat ging zo ver dat ze eigenlijk zichzelf een toestond om af en toe ook gewoon heel duidelijk een grens aan te geven. Zeg ja, want dan, dat voelt zo onwennig, maar daar een beetje ook jezelf, Ja eigenlijk ook weer realistisch van, je kan niet In de basis, altijd rustig, altijd relaxed. Zo ben ik ook over het algemeen heel positief, maar ook niet Twenty Four Seven elke minuut, elke seconde positief. Dat is ook weer zo een zo een onbereikbaar doel, dus kijk ook van ja waarin ja, wat helpt mij of mijn kinderen ook op die lange termijn, bijvoorbeeld als ze echt over de grenzen gaan. Of ze hebben nu een duidelijke grens nodig jezelf toe te staan. Dat dat ook, oké. Precies en dat dat stukje van wie wil ik zijn dat je ook dat gewoon in jaren mag ontwikkelen en niet al hoeft te zijn Omdat je je kindje geboren. Dus je hebt een blauwdruk nodig van zo dit, dit ben ik. 

Bastin 

En daar dan ook weer perfectionisme in nastreven dat je wat je zegt dat je de Twenty Four Seven moet zijn en nooit een keer je mag laten gaan, of een fout of achteraf ergens spijt van hebben van dat dat ook oké is en dat dat ook juist voor je kind is. Want wat ik ook vaak zie, is dat als dat een ouder als hulpvraag komt van ja, mijn kind is zo perfectionistisch van elke keer als het niet lukt. Dan raakt zij zo gefrustreerd en dat het eigenlijk altijd bij of niet altijd maar vaak ook bij ouderen vandaan komt dat die een bepaald perfectionisme naar het kind toe wil uitstralen, waardoor dat kind diezelfde lat neer gaat leggen en ook gefrustreerd wordt als het niet lukt, dus dat het daarin ook is van dat fouten maken achteraf sorry zeggen.. Zeggen van nou, Ik had het anders aan moeten pakken dat dat ook juist een heel goed voorbeeld is voor het kind van mag fouten maken en dat is helemaal niet erg. 

Loes 

Precies, ja want dat volk, waar ik ook wel vaak ook tijdens mijn trajecten van ja wat wat via is heel fijn in bijvoorbeeld een manager, iemand die voor het oog lijkt dat die altijd beschikbaar is en ze werkt perfect op orde heeft. Of iemand die ook van af en toe eens een fout. Maakt zeg, jongens, sorry, Ik heb het helemaal verkeerd ingeschat jullie hadden hartstikke gelijk. Daar voel je jezelf veel comfortabeler mee toevallig vorige week zijn we al van ja, toen mijn manager ook met haar kinderen die kwamen toevallig langs gerent op de camera terwijl in een internationale meeting zaten dat het ook voelde me eigenlijk denk ik, oh wacht, ze heeft dit ook en ik zag ook bij haar een beetje die die onrust van. Ja, Dit is niet helemaal de bedoeling, Maar dat helpt in enorm om het gewoon ja ook op menselijk te houden en te hoeft allemaal niet zo. Als we ja, Als het ideaal plaatje zeg maar dus dat daarin ook voor jezelf. Nou je kind ook het anders labelen van. Het is ook een leerervaring op het moment dat ik laat zien welke momenten minder goed gaan en dat ik vooral ook laat zien van wat ja, hoe had ik het anders kunnen doen? Dat is helemaal prima. 

Bastin 

Ja ja ja super interessant en we hebben ook even over je over je business gehad, maar kun je misschien wat specifieker van wat voor trajecten je hebt. Je gaf al aan dat je ook kennismaking voor het traject hebt. Kun je daar meer over vertellen van als ouders aan het luisteren zijn en die en die zou zijn willen ook niet meer balans wat zou u de eerste stap zijn en wat voor? Hoe zou een traject eruitzien? 

Loes 

Ja nou, dan is het goed om te doen. Mijn aanbod, ik bied zowel cursussen aan dus op specifieke opvoedvragen. Ja, want dan boosheid, maar ook bijvoorbeeld eten onlangs, dus dat doe ik in combinatie met echte, langdurige persoonlijke, een op een trajecten. Dus dat zijn die trajecten waar ik het net ook over had en ik richt me dan op werk, mevrouw met jonge kinderen tussen de nul en 6 jaar die vooral merken van ik loop over die combinatie werk-gezin. Het wordt mij regelmatig teveel. Of die In de opvoeding vastlopen, dus de ene keer ligt het accent iets meer op het opvoedingsstuk en het andere iets meer op die op die combinatie van werk en gezin en die daar echt begeleiding bij zoeken van hoe zorg ik ervoor dat ik niet Alleen nummer dat ik eigenlijk In de basis die vaardigheden ontwikkelde die ervoor zorgen dat ik nou ja, over een jaar of twee jaar weet op het moment dat stress oploopt? Wat kan ik doen om die rust weer te vinden? Dus om ja eigenlijk veel meer te genieten van beide, want ik geloof heel sterk in.... Dat je ook als ouder, juist als ouder... En ontzettend leuke baan op werk kan hebben. En heel erg kan genieten. Zonder dat dat ten koste hoeft te gaan van elkaar af dat je loopt te ploeteren de hele tijd, dus dat is wel wat... Ja, Dat is ook wat eigenlijk die vrouwen mee begeleid In het traject van 4 maanden. Sorry, zeg 4 maanden 3 maanden met één op één begeleiding. 

Bastin 

Wat zou een eerste van wat is de website waar ze naartoe kunnen? Wat zou de eerste stap zijn die ze die ze daarin kunt zetten? 

Spreker 3 

Ja... Dan zul je zo via Instagram delen natuurlijk al heel veel opvoedt en moederschap en werktips en info dus ik zeg altijd van ga vooral daar een kijkje op me volgen, dan heb je ook een beetje een beeld en een idee dat ze altijd vaak prettig bij dit soort persoonlijke trajecten 

Bastin 

En in dat gewoon echt Loes Waanders. 

Loes 

Dat is loes een laag streepje en dan underscore waanders, dus daar kunnen ze me vinden. En op mijn website ww.loeswaanders.com dan zie je mijn volledige aanbod en ook meer informatie over mij, wat fotograaf Zweden als je het leuk vind om te zien en daar kun je gewoon alles nog rustig nalezen. 

Bastin 

Ja, nou super. Ja.... Dit zijn van die van die interessante onderwerpen en ook van die belangrijke onderwerpen. En nou ja, ik zeg het wel vaker van dat je raakt er ook bijna niet over uitgepraat. Het is het is hele interessante materie, maar nou ja, Ik ga toch toe richting de afsluiting. Is er nog iets, een ander , iets wat je wat we hebben gemist of wat je nog wil meedelen? 

Loes 

Ik zit even te denken... Nou ja, als ik even met een mooi advies mag afsluiten op het moment dat je merkt, ik zit niet lekker in mijn vel jezelf ook wat vaker toespreken als hoe jij een vriendin zou toespreken. Dat is ook een die ik vaak heb in bericht meegeef van, moet dat ook echt rot zijn tegen een vriendin zeggen, dat helpt ook echt vaak om iets bij met een afstandje naar de situatie te kijken en wat milder te zijn voor jezelf. Want de zaak heel lief en mild voor onze partners of onze omgeving soms ook niet voor de partners, maar.... Voor onze omgeving, en dat ook wat meer naar jezelf toe, dat helpt ook heel vaak. 

Bastin 

Ja, ja... Hele goeie tip hele mooie tip en nou een mooie afsluiter. Ik wil je heel erg bedanken voor je tijd en voor het voor het leuke gesprek en ja, heel veel succes met al je projecten. 

Loes 

Dankjewel graag gedaan vond ook leuk en nou ja, we volgen elkaar natuurlijk op Instagram dus dat. 

Bastin 

Zeker, ik zou willen zeggen tot de tot. De volgende keer. 

Loes 

Yes, hé dankjewel. 

Bastin 

Ja... Dat was het interview met Loes Waanders wat te gek dat loes vanuit Zweden zoveel vrouwen kan helpen. Ik zou ook zeker adviseren om haar in ieder geval op Instagram te volgen en ook een kijkje te nemen op haar website. Mocht je nog vragen hebben over de aflevering. Je kunt meer informatie vinden op loeswaanders.com of Je kunt ook mij een bericht sturen op info@opvoedshow.nl. Als je net als ik het begin van het interview over een gezin hebben In het buitenland ook zo interessant vond, laat me dan weten, dan kan ik hier ook nog een aparte aflevering aan besteden. Heb je de opvoedshow al met iemand gedeeld, al zou ik maar met één iemand zijn. Dat zou wel een enorme impact hebben. Vergeet ook niet om die recensie achter te laten. Onthoud, vermijd de strijd door anders te communiceren naar je kind en de frustratie emmer leeg te houden, kun je de strijd In de opvoeding vermijden en in gezinssituatie creëren waar je altijd van heb gedroomd. Benieuwd hoe neem een kijkje op opvoedshow.nl en laat je e mailadres achter zodat je de eerste bent die op de hoogte is zodra een nieuwe aflevering van de Opvoed Show online is. Dit was hem weer voor deze week, go get them! Je kunt het! Tot volgende week, ciao. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 − zeven =

Gerelateerde Podcasts

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram