Download nu hét geheim hoe je hoe je met perfectie en faalangst om kunt gaan bij je kind.

DOWNLOAD
Download nu hét geheim hoe je de driftbui van je kind gemakkelijk om kunt draaien.
DOWNLOAD

#030: Welke invloed hebben jouw beperkende overtuigingen op je leven?

15 november 2020
Bastin Alexander

Wat zijn overtuigingen en waarom is het zo belangrijk deze te kennen en deze te versterken? Op welke manier kunnen overtuigingen een positief of negatief effect hebben op jouw leven? Wat is het verschil tussen beperkende en krachtige overtuigingen? Dat zijn de vragen waar ik deze aflevering dieper op inga!

Als orthopedagoog ben ik opgeleid om gedrag te verklaren en een eventuele diagnose te stellen. Nu, in mijn coaching focus ik mij minder op de verklaring van gedrag, maar ben ik in plaats daarvan veel resultaatgerichter aan het werk voor de toekomst. 

Op welke manier kunnen we gewoontes en denkbeelden veranderen om zelfverzekerder te worden en emoties en stress onder controle te houden? Dit zorgt er namelijk voor dat je consistent de ouder kunt zijn die je zou willen zijn en kan communiceren zonder ruzie te maken. En hierin spelen overtuigingen een belangrijke rol.

Betekenis van overtuigingen

Overtuigingen zijn generalisaties waarin je gelooft en eigenlijk vanzelfsprekend vanuit gaat. Je wordt niet geboren met overtuigingen, maar je ontwikkelt deze door je levenservaringen en verwachtingen van buitenaf. Het zijn als het ware conclusies die je hebt getrokken uit een ervaring. Deze conclusie projecteer je vervolgens op vergelijkbare ervaringen in het heden en de toekomst.

~ Het maakt niet uit welke ervaringen je in het leven hebt, belangrijk is welke betekenis je aan de ervaring geeft ~

Je gebruikt je overtuigingen om de wereld om je heen snel te begrijpen en verwachtingen te scheppen voor de nabije en verdere toekomst. Daarom maken we gebruik van de eerdere ervaringen en feedback om de wereld in een oogopslag te begrijpen, te interpreteren en te voorspellen.

Je ontwikkelt je overtuigingen automatisch. Maar ze kunnen positief of negatief werken. 

Beperkende overtuigingen versus krachtige overtuigingen

Je creert je overtuigingen automatisch maar om emoties onder controle te kunnen houden is het belangrijk is om je overtuigingen bewust te kiezen. Deze kunnen namelijk krachtig of beperkend werken.

In het dagelijks leven handelen automatisch en onbewust we om onze overtuigingen (krachtige EN beperkende) te bevestigen. Dit is namelijk de wereld die je kent en daarmee je comfortzone. We manipuleren situaties onbewust om onze overtuigingen te bevestigen. Zelfs als dit verdriet, pijn of afwijzing betekent.

De bevestiging van je overtuigingen geeft namelijk een gevoel van veiligheid. Dit gevoel is belangrijker dan geluk, plezier en een pijn vrij leven.

Engeltje versus Duiveltje

Overtuigingen spelen ook een belangrijke rol in zelf praat en stress management. Op stress momenten komt het duiveltje naar boven om de situatie te verergeren en je naar beneden te praten. Krachtige overtuigingen zijn in dit geval munitie voor het engeltje om het duiveltje stil te krijgen. De situatie vanuit een ander perspectief te zien en daardoor een andere betekenis te geven.

Stressoren zullen in het dagelijkse leven altijd blijven komen. Maar hoe welke invloed deze heeft op je dag, dat hangt af welke betekenis je er aan geeft. Beland je in negatieve zelfpraat en maak je de situatie erger? Of maakt het je sterker door krachtige overtuigingen de betekenis te laten veranderen?

Kies je overtuigingen

Je overtuigingen kiezen betekent de focus verleggen. Bewust worden van je zelfpraat en kiezen of je de wereld om je heen zo wilt zien. Let er op dat het jouw waarheden zijn. Generalisaties die onmogelijk getoetst kunnen worden maar die wel bepalen hoe jij de wereld ziet.

Maak een lijst van krachtige overtuigingen die je wilt groeien. Een manier is om naar je beperkende overtuigingen te kijken en deze om te zetten in krachtige. Zoek dagelijks naar bewijzen voor je overtuigingen, dan wordt dit automatische jouw werkelijkheid. En houd je vast, dit gaat sneller dan je denkt!

Voorbeelden van krachtige overtuigingen voor jezelf: 

  • Niet iedereen hoeft mij aardig te vinden
  • Ik ben voldoende 
  • Fouten maken is OK
  • Het leven lacht mij toe
  • Iedereen doet zijn best (Brene Brown)
  • Ik heb het recht om grenzen te stellen
  • Ik heb het recht om nee te zeggen zonder uitleg
  • Niemand kan mij boos of gefrustreerd maken, ik laat dit gebeuren. Ik ben verantwoordelijk voor mijn emoties
  • Het is OK om soms een a$$hole te zijn (vooral goed voor asociaal rijgedrag in het verkeer :))

Als je een lijstje hebt met krachtige overtuigingen, is de volgende stap om elke dag even heel kort voor jezelf te evalueren hoe 1 of meerdere krachtige overtuigingen bevestigd worden. Focus op de bevestiging van de overtuiging. 

Beluister de aflevering voor de challenge van deze week. Heel veel succes weer. Zet hem op, je kunt het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeven + negen =

Gerelateerde Podcasts

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram