#003: Autonomie is dat je kind juiste keuzes leert maken

17 mei 2020
Bastin Alexander

Om autonome kinderen op te voeden is het belangrijk dat ze leren om de juiste keuzes te maken. En dit kun je op dagelijkse basis met je kind oefenen. En daarbij voorkom je een hoop confrontaties. Laat het me beter uitleggen:

Alles wat je aandacht geeft groeit. Dus ik ben groot voorstander van om kinderen aandacht te geven op het moment dat ze positief gedrag laten zien waarvan we willen dat ze dit vaker doen. Aandacht als een vorm van beloning. 

Op het moment dat (1 van) je kind(eren) gedrag laat zien waarvan je zou willen dat ze dat verandert, dan is de “Twee keuze” tool een goeie om beperkt aandacht te geven aan het negatieve gedrag. Het kind kan doorgaan met het negatieve gedrag met een consequentie, of het gedrag veranderen met een positieve uitkomst. Net als in het echte leven.

Twee keuze tool

Jeroen zit video's te kijken op de iPad terwijl jij en je partner aan het kletsen zijn. De iPad staat te hard. Na een aantal keer vragen of de Ipad zachter kan of dat Jeroen zijn koptelefoon pakt, doet Jeroen de iPad steeds weer harder. op dit moment kun je hem de twee keuzes bieden: "Of je laat de iPad op deze volume staan en ik zet hem over precies 30 seconden uit of je pakt je koptelefoon en je mag nog 15 minuten doorkijken".

Welke andere voorbeelden van positieve bekrachtiging of consequentie van gedrag kun je verzinnen?

LET OP: De tweede optie blijft het meest hangen. Van nature beginnen we altijd met de keuze die je wilt die ze kiezen, maar doe dit andersom. Altijd eindigen met het gewenste gedrag. Ook altijd een realistische consequentie bedenken en NOOIT bluffen!

Bij niet luisteren, zet de consequentie door. De eerste keer kan dit een hoop herrie veroorzaken, helemaal als hij niet gewend is dat je een consequentie doorzet, maar geloof me dit is het waard. Dit is een waardevolle les waardoor hij de volgende keer beter zal kiezen.

Houd het veilig maar negeer het negatieve gedrag zoveel mogelijk. Jeroen mag boos zijn en laat hem dat zijn. De consequentie kan een grote teleurstelling zijn waarvan hij tijd nodig heeft om dit te verwerken. Geef hem die tijd. Benoem ook altijd wat hij wel goed doet. Bijvoorbeeld als hij goed met boosheid omgaat. 

Challenge

Veel succes met de challenge van deze week. Ik ben erg benieuwd hoe je kind op deze nieuwe manier van opvoeden reageert!

Tags:

Opvoed Show

Het is onze missie om conflicten in het gezin te vermijden en de gezinssituatie te creëren waar je altijd van hebt gedroomd.
NAAR PODCAST
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram