Download nu hét geheim hoe je hoe je met perfectie en faalangst om kunt gaan bij je kind.

DOWNLOAD
Download nu hét geheim hoe je de driftbui van je kind gemakkelijk om kunt draaien.
DOWNLOAD

Ben ik een goede moeder? 10 tekenen dat je het geweldig doet!

27 maart 2024
Bastin Alexander

In alle commotie van ouderschap kan onzekerheid zomaar op de loer liggen. Helemaal in situaties waarin je niet zwart-wit kan toetsen een een score kan behalen. Ouderschap en opvoeding is complex, met ups en downs en kan een achtbaan aan emoties opleveren. Daarom is het belangrijk om je gedachten die soms 120 km/u gaan te remmen en te focussen waar het echt om draait.

De vraag of je een goede moeder bent is daarom ook helemaal niet relevant, maar het is wel lekker om wat munitie te hebben als je gedachten hier weer eens mee aan de loop gaan. Laten we eens een stap terug zetten en het vanuit een ander perspectief bekijken. Want perfectie is natuurlijk helemaal niet het doel van opvoeden en zelfs het succes van je kind zegt niet alles over de opvoeding die hij heeft genoten. Wat als het niet gaat om perfectie, maar om de intentie? Wat nou als je al een geweldige moeder bent als je je best doet? In plaats van het leggen van een onrealistische lat, kijk je naar de liefde die je elke dag geeft en het beste met je kind voor hebt. Is dat niet al voldoende?

Daarom heb ik hier een blogpost aan gewijd. In mijn coaching is mijn eerste doel om ouders gerust te stellen dat het geen verloren zaak is voor het kind met gedragsproblemen. Je zit alleen in een verkeerd patroon waarin de problemen blijven of verergeren, dus laten we dat patroon veranderen. In deze post kijken we naar tien waardevolle tekenen waarin je kunt toetsen of je een goede moeder bent. En als je deze blog leest kan ik alvast verklappen dat je een goede moeder bent. Iemand die onderzoek doet om te verbeteren en haar best doet, is per definitie een goede moeder. En onthoud: opvoeding gaat niet om perfectie, maar om de liefdevolle intentie waarmee je je kinderen omringt. 

Liever luisteren naar de podcast? beluister hier de podcast over de 4 eigenschappen van een goede moeder

1. Focus op de intentie en goede bedoelingen, niet op het bereiken van perfectie.

Iemand groeit en leert als iets lastig is. En je wilt toch dat je kind leert en groeit? Als jij de zogenoemde perfecte moeder zou zijn, geef je je kind helemaal niet de kans om te groeien. Een goede moeder maakt dus fouten en durft deze toe te geven. Aan je kind laten zien dat je menselijk bent. Liefde ervaren is een basisbehoefte van een mens, dus daarin hoeft je kind geen moeilijke tijden te kennen. Een goede moeder zijn draait niet om het vermijden van fouten, maar om de liefde die je in de opvoeding geeft. De intentie waarmee je handelt. Door intentie centraal te stellen, vermijd je de druk van succes en kun je met nieuwsgierigheid kijken naar de situatie. Dit betekent minder stress waardoor je kind minder stress ervaart en er volop ruimte ontstaat om te groeien. Zowel voor kind als voor ouder! 

2. Een goede moeder zorgt ook goed voor zichzelf, omdat een gezonde en gelukkige moeder meer kan geven.

Als ik een duppie zou krijgen voor de keren dat een moeder zegt: ik zet mezelf altijd op de laatste plaats… Nou ja, je begrijpt mijn punt. Dit klinkt altijd heel nobel wat een goede moeder zou moeten doen. Maar het tegenovergestelde is waar. Als jij niet goed voor jezelf zorgt en alleen maar aan anderen denkt, is de impact die je kunt maken heel beperkt. Als jij lekker in je vel zit, vol met energie dan ben je een voorbeeld voor je kind en je maakt veel meer impact. Zelfzorg is daarom niet egoïstisch, maar juist een essentieel ingrediënt voor effectief moederschap. Zelfzorg betekent dat jij in een goede situatie zit zodat je met alle uitdagingen en emotionele uitbarstingen van je kind met liefde en geduld om kunt gaan.  Door dit perspectief te veranderen ga jij als moeder ineens floreren en wordt alles veel leuker! Een vitale moeder is een goede moeder. Die is geduldig, positief en heeft een positieve invloed op het gezin. Zelfzorg is niet een luxe maar een absolute noodzaak. Een investering in jezelf en je gezin. 

3. Laat ruimte voor fouten en leerprocessen en probeer niet alles te controleren. 

Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid controle die we ervaren in direct verband staat met hoe gelukkig we zijn. Let op dat ik het heb over de ervaring van controle. Er zijn namelijk tal van zaken waar je geen controle over hebt, hooguit invloed. Als moeder zou je willen dat je elk detail kan controleren, want dan komt alles dik in orde. Maar je ontneemt je omgeving de kans om fouten te maken en hiervan te leren en er ontstaat schijncontrole waardoor de ervaring van controle minder wordt en je er zelf minder gelukkig van wordt. Het vergt moed om controle los te laten en andere fouten te zien maken, maar het is de sprong in het diepe meer dan waard. Zowel jij als moeder als je kinderen zullen me later bedanken voor deze tip. 

4. Accepteer dat perfectie een onrealistisch doel is en omarm je eigen tekortkomingen als moeder.

Vier de fouten! Ook weer een heel ander perspectief van wat je van kind af aan hebt geleerd. Maar zodra je fouten maken en falen als iets positiefs ziet, zal er een wereld voor je open gaan. Niet meer de druk en het perfecte plaatje van de buitenwereld hoog houden, maar risico’s nemen en genieten van het leerproces. Dit is ook een ongelofelijk belangrijke vaardigheid voor je kind. Als je dit je kind mee kan geven, zal ze zo veel verder in het leven komen. De acceptatie van imperfectie opent de deur naar begrip, mildheid en het vermogen om liefdevol naar jezelf te kijken, waardoor je een veel beter voorbeeld bent voor je kinderen. Niet de afwezigheid van fouten maakt je een goede moeder maar, maar ze als voorbeeld stellen voor je kind hoe je hiermee omgaat maakt je de goede moeder. 

5. Laat je kinderen falen en fouten maken en leer ze om te gaan met tegenslagen, waardoor ze veerkracht ontwikkelen.

Dus als je voor jezelf leert accepteren dat je fouten juist moet vieren, dan geldt hetzelfde voor je kind. Op school en in de maatschappij wordt alles in cijfers uitgedrukt en we hebben onszelf wijsgemaakt hoe hoger hoe beter. Maar hoge cijfers betekent dat je niet op de juiste plek zit. Als ik een rekentoets uit groep 3 moet maken is de kans groot dat ik alles goed heb, maar dit zegt natuurlijk niks. Je moet altijd zoeken of je op de juiste plek zit. Dit betekent niet dat alles mis gaat maar ook zeker niet dat alles goed gaat. Daarbij is falen voor je kind een waardevolle les die ze helpt bij het omgaan met tegenslagen en daarbij het zelfvertrouwen opbouwt. Dat is toch wat je je kind mee wilt geven?

6. Kinderen leren door wat ze zien (niet horen). Wees het voorbeeld dat je wilt dat je kinderen zien.

Dit is mijn stokpaardje. De moeder die achter haar telefoon zit en roept dat screentijd voorbij, is daarbij klassiek. Kinderen zien alles en luisteren slecht is ook een veel gehoorde. Gebruik dit in plaats van hierover te klagen. Onze acties spreken luider dan woorden en kinderen zien alles en luisteren slecht. Bekijk dit op langere termijn versus het controleren van het korte termijn gedrag. Als je kind vandaag niet met mes en vork wilt eten maar jou dat wel elke dag ziet doen, wat denk je dat ze doet de volgende keer dat ze ergens te gast is en onzeker is wat te doen? Juist, ze kopieert wat ze dag in dag uit heeft gezien. Dit maakt jouw leven ook een stuk gemakkelijker omdat je niet meer elke strijd hoeft aan te gaan. Zolang iedereen maar veilig is en jij het het juiste voorbeeld geeft.

7. Bouw vertrouwen open communicatie op, zodat je kinderen zich vrij voelen om met je te praten over hun zorgen en vragen.

Hoe ouder je kinderen worden, hoe minder je kunt controleren. Je een telefoon afpakken of ze vroeg thuis laten zijn, maar als je kind iets wilt dan is er op een gegeven moment geen houden meer aan. In plaats van de controle waterdicht te maken, focus je aandacht en energie op de vertrouwensband. Je kind komt buiten het gezin met andere mensen en normen en waarden in aanraking en heeft hier vragen over. Ook al stelt hij die niet aan jou als ouder. Zorg ervoor dat je niet direct veroordeelt of adviseert maar luister en stel vragen. Wat speelt er in het leven van je kind, waar is hij onzeker over. Want onzeker is hij en hij heeft vragen. Let op dat dit een tweebaansweg is. Dus niet alleen openheid van je kind verwachten, maar ook weer leiden door een voorbeeld te zijn. Blijf op het niveau van je kind, maar maak niet te vergissing om je eigen onzekerheden en vragen open te stellen. 

8. Zorg voor emotionele veiligheid: Creëer een veilige ruimte waar je kinderen zich vrij voelen om hun emoties te uiten zonder angst voor afwijzing.

Dit zoomt verder in op de veroordeling en advies versus luisteren en vragen stellen. Net als jij, mag je kind fouten maken. Bied jij je kind een veilige haven waarin ze hun fouten en onzekerheden kunnen uiten? Hoe ziet zo’n situatie er voor jou uit? Dit kan namelijk op verschillende manieren en kun je toepassen op een manier die bij jouw gezin past. Emotionele veiligheid draagt bij aan een sterke ouder-kindrelatie en geeft je kind de tools om ook later in de grote wereld emoties te uiten en betekenisvolle relaties aan te gaan.

9. Het gaat niet om de hoeveelheid tijd die je doorbrengt met je kinderen, maar om de kwaliteit van die tijd.

Een veelvoorkomend schuldgevoel is onvoldoende tijd met je kinderen doorbrengen. Maar in veel situaties is een ouder fysiek wel aanwezig maar emotioneel afwezig. Denk zelf eens terug aan kwaliteitsmomenten met je ouders. Is dat de hoeveelheid tijd of er op de juiste momenten zijn? Tradities is een powervolle tool om samen waardevolle momenten te besteden die je kind bij zullen blijven. Het gaat niet om 24/7 op de lip van je kind zitten maar er op de juiste momenten zijn en samen tradities en herinneringen maken. Veroordeel jezelf niet als je tijd voor jezelf neemt om later in een betere mindset terug te komen of aan het werk te zijn om een goede situaties voor je gezin te creeeren. 

10. Moedig nieuwsgierigheid en een honger naar leren aan, zowel bij jezelf als bij je kinderen.

Als laatste wil ik ingaan op een ander stokpaardje dat ik heb, namelijk de groei mindset. Geef je kind feedback met de groei mindset waarbij je focust op je best doen en de intentie versus het eindresultaat. Kwaliteiten ontwikkel je in plaats van met talent geboren worden. Vier de fouten en het falen want het betekent dat jij of je kind risico heeft genomen, uit de comfortzone is gestapt. Een leven van groei en verbeteren waarin je mag falen is een rijk en gelukkig leven. Het leerproces eindigt daarbij nooit en door nieuwsgierigheid te cultiveren, ontwikkel je een groeimindset bij jezelf en je kinderen. Wees een gids in het leven van je kind, versus de held die alle problemen oplost. Maak het makkelijker en leuker voor jezelf, daar hebben je kinderen alleen maar profijt van!

Conclusie

Daar heb je ze, 10 tekenen dat je een goede moeder bent. Ik hoop dat dit artikel bijdraagt dat je wat liever voor jezelf bent en een ander perspectief op succes en perfectie. Dat een goede moeder plezier heeft en lekker in haar vel zit, versus op de juiste momenten de juiste pedagogisch verantwoorde tools in te zetten. Investeer in een kwalitatieve relatie met je kind en vergeet niet om zelf ook eens sorry te zeggen, kwetsbaar op te stellen en vooral te vieren dat je je best doet. 

Categorie:
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien − acht =

Gerelateerde Podcasts

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram