Download nu hét geheim hoe je hoe je met perfectie en faalangst om kunt gaan bij je kind.

DOWNLOAD
Download nu hét geheim hoe je de driftbui van je kind gemakkelijk om kunt draaien.
DOWNLOAD

#032: Waarom is de Sinterklaas viering belangrijk voor de ontwikkeling van je kind?

29 november 2020
Bastin Alexander

Het zal je niet ontschoten zijn dat deze week de Sinterklaas viering is! Heb je nog kinderen die geloven? Kijken jullie elke avond het Sinterklaas journaal en zitten jullie helemaal in het verhaal van dit jaar?

De feestdagen zijn altijd een bijzondere tijd van het jaar. Maar helaas kunnen de feestdagen ook voor stress zorgen omdat alles perfect moet zijn. Probeer dat dit jaar eens los te laten. Wat er gebeurt, gebeurt. Leef in het nu en geniet van de tijd samen. Voel ook niet de druk dat het Sinterklaasfeest perfect moet zijn. Hoe relaxter jij bent, hoe meer je geniet en hoe meer je kind zal genieten. 

Het Sinterklaasverhaal gaat natuurlijk niet alleen over schoentje zetten, snoepgoed en cadeau’s krijgen. Er zijn twee andere belangrijke aspecten die meespelen in het Sinterklaasfeest. Namelijk geloven zonder te zien en familie tradities.

Het belang van een fantasie wereld

Sinterklaas is natuurlijk altijd spannend. Op een gezellige winteravond wachten op de kadootjes, de kinderen zenuwachtig en als ouders alles goed proberen te plannen. Maar ben je ook bewust van de kracht hoe Sinterklaas inspeelt op de fantasie wereld van de kinderen? 

Op het moment dat kinderen er bewust over na zouden denken, weten ze wel dat het paard van Sinterklaas niet zomaar op het dak terecht komt en de cadeaus niet door de schoorsteen of brievenbus kunnen. Maar de overtuiging dat het echt is zorgt dat ze na gaan nadenken hoe het mogelijk is. De puntjes zelf verbinden zeg maar.

Een fantasie verhaal creëren en hier in opgegaan is een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van een kind. Het helpt met de emotionele en psychologische ontwikkeling van het kind om de wereld om hen heen te begrijpen.

Doen-alsof spelen en het creëren van een fantasie wereld helpt het kind om situaties te beredeneren. Weten dat iets niet klopt, maar je best doen om het wel te laten kloppen om de wereld weer te begrijpen. Hierbij problemen op te lossen en theorieën creëren om het te laten kloppen.

Helpen bij een oplossing versus de oplossing geven

Hoe kun je reageren op kritische vragen van je kind over Sinterklaas? Zonder dat er echt een goed of fout is, wil ik stimuleren om niet direct met antwoorden te komen. De ontwikkeling van je kind gaat juist om zelf de wereld kloppend te maken en hier kun je haar bij helpen. Dit kun je doen door gerichte vragen terug te stellen over hoe zij denken dat het zou kunnen en samen het verhaal te maken. Dit vergt creativiteit en discipline van de ouder maar de creatieve oplossingen van je kind kunnen je nog wel eens verassen.

Familie tradities

Tradities binnen het gezin speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van een positieve identiteit en zelfbeeld bij kinderen. Het vertelt het kind wie ze zijn en wat belangrijk wordt gevonden in het gezin.

Tradities zijn namelijk een prachtige manier om het gevoel te versterken dat je ergens bij hoort.  Het gevoel van erbij horen heeft een belangrijke plek in de piramide van Maslov en is nodig om een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen te creëren. 

Tradities zorgen ook voor een sterkere band tussen de mensen die de traditie delen. Herinneringen maken en op een later moment delen zorgt voor een diepere connectie en een gevoel van veiligheid.

Het Sinterklaasfeest is een mooie gelegenheid om tradities te creëren. Let er hierbij weer op dat je niet probeert aan de verwachtingen van buitenaf te voldoen, maar dat je voor jezelf bepaalt hoe je zou willen dat jouw kinderen later over jullie Sinterklaas vieringen praten. En geloof me, de grootte van het cadeau zal op de lange termijn niet de grootste impact maken. Het zijn juist de kleine dingen die elk jaar terugkomen die de meeste impact zullen maken en waar je kind later met een bijzonder gevoel op terug kan kijken.

Hoewel het op het moment niet altijd als een big deal lijkt, is de impact ontzettend groot op de lange termijn en helpt het je kind het gevoel van erbij horen te versterken wat een powervolle basis is het ontwikkelen van zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld.

Beluister de aflevering voor de challenge van deze week. Heel veel succes weer. Zet hem op, je kunt het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × vijf =

Gerelateerde Podcasts

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram