Download nu hét geheim hoe je hoe je met perfectie en faalangst om kunt gaan bij je kind.

DOWNLOAD
Download nu hét geheim hoe je de driftbui van je kind gemakkelijk om kunt draaien.
DOWNLOAD

#042 - Drie opvoed pilaren om strijd in de opvoeding te vermijden

7 februari 2021
Bastin Alexander

Wat bedoel ik precies met opvoed pilaren?

Strijd in de opvoeding en een kind dat niet luistert zijn klassieke energie zuigers. Hoe kun je nou de strijd in jouw opvoeding vermijden? De strijd ombuigen in connectie. Hoe doe je dit als je het gevoel hebt dat het niet uitmaakt wat je zegt of doet? Elke interactie lijkt wel in strijd en ruzie te eindigen? 

Het is tijd om duidelijkheid te verschaffen waar de reactie van je kind vandaan komt. Waarom is het eigenlijk nooit goed en waarom luistert je kind zo slecht? Waar komt probleem gedrag door?

Er zijn een aantal opvoed regels die tegen de natuurlijke reactie in gaan. Maar met die natuurlijke reactie maak je het jezelf een stuk lastiger en op dit moment leveren ze strijd op. Je komt in een negatieve spiraal waardoor conflicten frequenter en intensiever worden. Het lijkt alsof het niet meer uitmaakt wat je doet of zegt, het eindigt in een boos kind en strijd.

Het is tijd om het patroon te doorbreken. En het goede nieuws: Je kind hoeft hier niks voor te doen. Dit kun je helemaal zelfstandig. En het zal je verbazen hoe je kind er op reageert. Ik ga vandaag mijn drie opvoed pilaren bespreken waarvan ik vaak zie dat het de basis is om de strijd in de opvoeding om te buigen in connectie. Dus ongeacht het karakter van je kind of als er sprake is van een gedragsstoornis, het begint altijd bij deze drie opvoed pilaren.

#1 Frustratie emmer legen

Ik geef altijd het voorbeeld van mijzelf. Je moet het zo zien: neem een willekeurige situatie die regelmatig voor strijd zorgt. Een trigger die strijd zou kunnen ontvlammen. Zet mij nou eens in die situatie en bedenk hoe ik zou reageren op het moment dat ik een top dag heb. Ik heb goed nieuws gekregen, heerlijk gesurft, het is prachtig weer buiten, ik kom thuis en dan komt die trigger. Op dat moment kan ik die trigger goed handelen en reageer rustig. 

Maar bedenk nou eens dat ik een enorm vervelende dag achter de rug heb. Alles valt tegen. Slecht nieuws de hele dag door en er lijkt maar geen eind aan de dag te komen. Hetzelfde voorval vindt plaats als ik thuis kom. Reageer ik nog steeds rustig en handel ik het gemakkelijk af? Nee, waarschijnlijk niet. Het is de druppel die de emmer die de hele dag al vult doet overlopen. 

Mijn punt is dat als jouw frustratie emmer vol is, dat iemand kan zeggen of doen wat hij wilt, maar het komt niet binnen. Het belangrijkste is daarom om de frustratie emmer te legen in plaats van te verwachten dat je kind goed met tegenvallers omgaat.

#2 Het zelfbeeld van je kind veranderen

Ken je het Pygmalion effect nog van aflevering 2? Deze stelt namelijk dat de verwachtingen van anderen, jouw gedrag en prestaties beïnvloeden. Of in dit geval dat het gedrag van je kind wordt beïnvloed door jouw verwachtingen. Dit is in onderzoek beschreven voor docenten met verwachtingen naar leerlingen en bij trainers naar soldaten tijdens een trainingsweek.

Charles Cooley zei het mooi: ik ben niet wie ik denk dat ik ben. Ik ben niet wie jij denkt dat ik ben. Maar ik ben wie ik denk dat jij denkt wie ik ben. Met andere woorden ik ben wat ik denk dat jij van mij verwacht. 

Een kind gedraagt zich onbewust hoe hij denkt dat de omgeving dit van hem verwacht. Opmerkingen die jij maakt over de identiteit van je kind, zorgen onbedoeld voor een versterking van dit gedrag. De tweede opvoed pilaar is dat je het gedrag van je kind positief kan beïnvloeden door je verwachtingen te veranderen.

Ik ga in een aflevering die binnenkort uitkomt dieper in op specifieke acties. Want het is niet alleen andere opmerkingen maken, maar het ligt iets breder.

#3 Demonstreer in plaats van het te vertellen

Volgens de leerpyramide van Bales, leert een kind veel minder door het te horen dan door demonstratie. Met andere woorden, als je het een zegt maar het ander doet, zal wat je doet veel meer impact hebben. Je kind leert door wat het ziet, niet door wat het hoort.

Waar ik naartoe wil is dat je kind ontzettend gevoelig is voor jouw energie. Jouw energie bepaalt of er gevaar dreigt, iets vervelends aan de hand is of hij zich geen zorgen hoeft te maken. Demonstreer het gedrag zelf wat je van je kind zou willen zien.

Dit zijn de drie opvoed pilaren die probleem gedrag van je kind veroorzaken of versterken. Voor vandaag was mijn doel om je dit inzicht te geven. Houd de opvoed show in de gaten want over een paar weken ga ik dit vertalen naar concrete acties hoe je hier in de opvoeding gebruik van kan maken.

Categorie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × 3 =

Gerelateerde Podcasts

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram