De aflevering van deze week gaat over sociale support krijgen als krachtige tool tegen stress. Als ik aan mensen vertel dat ik werkende ouders onder andere help om beter met stressoren om te gaan, krijg ik vaak de vraag: “Bastin, Hoe kan ik dan precies van die stress afkomen?” En helaas ligt dit antwoord gecompliceerder dan even een handeling uit voeren als je gestrest bent en je kunt weer door.
Het gaat er namelijk niet om dat je de stress uit je leven verwijdert, maar dat je niet meer het slachtoffer bent van stress. Mijn programma heet Reboot omdat ik mijn klanten aanleer om anders naar stress te kijken waardoor het geen negatieve rol meer speelt in je leven.
Het begint ermee dat er verschillende typen stress bestaan. Goede stress en slechte stress. In de psychologie wordt goede stress “eustress” genoemd en slechte stress “distress”.
Ik zelf heb dit vertaald naar druk en lawaai. Lawaai is de slechte stress. Lawaai kenmerkt zich door iets dat in het verleden is gebeurt of eventueel in de toekomst gaat gebeuren. Je kunt het niet meer veranderen of je hebt er totaal geen controle over of het wel of niet in de toekomst gaat gebeuren. Je kunt er uren, dagen over piekeren, slapeloze nachten over hebben maar het zal de uitkomst niet veranderen. Het is slechts een lawaai gedachte.
Druk daarentegen is de goede stress die je nodig hebt om te presteren, te overleven, moedig te zijn, betekenis te hebben in je leven en om connecties met anderen te maken.
Met andere woorden, stress heb je in je leven nodig. De vraag is dus niet, hoe kom ik van de stress af in mijn leven, maar hoe kan ik het geen negatieve invloed laten hebben in mijn leven.
Op het moment dat je accepteert dat stress erbij hoort en je ziet de voordelen er van in, verandert de hele situatie al. Dit in combinatie met je minder druk maken om de mening van een ander, controle hebben over je emoties en voor jezelf opkomen om je batterij in het groen te houden, is het krachtige recept om stress te gebruiken in je leven in plaats van het slachtoffer te zijn.
Maar we zijn geen machines en het komt voor dat het niet lukt om van de lawaai gedachten af te komen. Dan bestaan er tools die je in kunt zetten om met dit gevoel om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan de groeimindset of je focus te veranderen naar dankbaarheid, je ademhaling te veranderen door diep door je buik te gaan ademen. De 4-7-8 techniek waarbij je 4 seconden inademt, 7 seconden vasthoudt en 8 seconden uitademt.
Als je overal aan mag denken behalve aan een roze olifant. Welk plaatje krijg je dan automatisch in je hoofd? Juist, de roze olifant. Met andere woorden, als je van jezelf niet meer aan de lawaai gedachten mag denken, wat gebeurt er dan? Juist, dan komt die gedachten juist naar boven drijven. De roze olifant techniek is dus om in plaats van de lawaai gedachten proberen weg te duwen, om haar aandacht te geven. Maak die roze olifant zo specifiek mogelijk met zoveel mogelijk details. In plaats van dat de gedachten jouw achtervolgt, ga je zelf achter de gedachten aanjagen. De techniek is wat gecompliceerder dan dit maar het hier komt het wel op neer.
Er is nog een andere techniek. Zoals gezegd zorgt druk of goede stress voor betere resultaten, betekenis in je leven, moed en zorgt het voor sociale connecties. En op dit laatste wil ik vandaag dieper op ingaan. Hoe kun je sociale support vinden om met lawaai gedachten om te gaan.
Sociale support is wanneer je bij iemand “je ei kwijt kunt”, dat de ander oprecht naar jouw problemen luistert en voor je klaar staat.
Het is belangrijk dat je iemand in je leven hebt waarvan je weet dat je bij diegene terecht kunt. Dit kan je partner zijn, ouders, vrienden, collega’s of professioneel bijvoorbeeld bij een coach. Op het moment dat je iemand hebt waar je op aan kunt voor sociale support, zorgt dit voor een betere fysieke en mentale gezondheid.
~ Ik dacht altijd dat het ergste was om alleen te eindigen. Maar dit is niet zo. Het ergste is om te eindigen met mensen die je alleen laten voelen – Robin Williams ~
We leven in een sociale maatschappij waarbij het gemakkelijker is dan ooit om connecties te maken, denk bijvoorbeeld hoe makkelijk het is om vrienden te worden op Facebook of iemand te volgen om Instagram.
Maar helaas zijn veel meer mensen sociaal geïsoleerd. Ze hebben kennissen en vrienden om zich heen om tijd mee te besteden of online connecties te maken. Maar als je kijkt naar de diepere connectie bij je wie je altijd aan kunt kloppen voor sociale support, blijven er soms maar weinig over.
Helaas komt dit veel vaker voor dan je zou denken. En als je je hierin herkend weet dan ook dat van de buitenkant het misschien lijkt dat je de enige bent, maar dit is zeker niet het geval!
Zoals gezegd is sociale support van vitaal belang voor je lichamelijke en mentale gezond. Daarom is het zo belangrijk om sterke kwalitatieve relaties in je leven op te bouwen. En om kwalitatieve relaties op te bouwen heb je moed nodig om je kwetsbaar op te stellen.
Succes met de challenge van deze week. Go get them… je kunt het!