Download nu hét geheim hoe je hoe je met perfectie en faalangst om kunt gaan bij je kind.

DOWNLOAD
Download nu hét geheim hoe je de driftbui van je kind gemakkelijk om kunt draaien.
DOWNLOAD

#015 – De Groei Mindset deel 2: Het middel tegen faalangst en perfectionisme voor jezelf

2 augustus 2020
Bastin Alexander

Recap van deel 1

De groei mindset focust op het proces en inzet. Resultaten zijn secundair en relatief. Hoe hard je ergens voor werkt, het risico dat je durft te nemen om te falen of fouten te maken geeft aan hoe ver je in het leven gaat komen.

  • Geluk is groei. Je voelt je gelukkig als je jezelf door blijft ontwikkelen en doelen blijft stellen. Hoe kijk je tegen problemen aan? Probeer je ze te vermijden en zo snel mogelijk weg te werken? Raak je gefrustreerd als dit niet direct lukt of omarm je de problemen juist als uitdagingen en manieren om te groeien. Welke mindset denk je dat het meeste geluk en voldoening creëert?
  • Durven risico’s aan te gaan is belangrijker dan slagen. Een mindset hebben die focust op groei, uit de comfort zone stappen, vallen en opstaan zal het in de toekomst het verst komen.. Je kijkt naar de lange termijn in plaats van korte termijn resultaten.
  • Kwaliteiten en vaardigheden kunnen ontwikkeld worden. Niet de meest talentvolle komt het verst, maar wie het hardst werkt. En dit geldt niet alleen voor je kind maar ook voor jezelf, hier gaan we het deze aflevering over hebben.

Groei mindset en “ik ben daar niet goed in”

Ben je er simpelweg niet goed in, niet voor gemaakt of is er een andere ontwikkeling gaande? Bijvoorbeeld: in je jonge jaren blijkt dat je niet goed bent met rekenen. Docenten geven dit aan bij je ouders en die denken aan dyscalculie. Het wordt onderdeel van je identiteit: Ik ben niet goed in rekenen en wiskunde. Dus wat doe je? Elk wiskunde module probeer je te “overleven” en in je privé leven probeer je rekenen en wiskunde zoveel mogelijk te vermijden. Wat gebeurt er vervolgens, je gaat steeds verder achterlopen, dit bevestigt je eigen identiteit waardoor je het nog meer gaat vermijden.

Antwoord op perfectionisme

Groei mindset en perfectionisme. Een niet opgeruimd huis, falen, fouten maken is het beste wat je kunt overkomen. Perfectionisme is een standaard vast proberen te houden waar je aan onderdoor gaat. Imperfectie omarmen is het beste wat je kan overkomen. Fouten betekenen dat je uit de comfort zone ben gestapt, jezelf hebt uitgedaagd, betere prioriteiten hebt gesteld, etc.

Door groei als doel te hebben is een niet opgeruimd huis hebben, falen, fouten maken gemakkelijk om te relativeren. Een antwoord op zelfpraat. In plaats van jezelf naar beneden te praten, complimenteer je jezelf juist!

Antwoord op Feedback loop of hell

Ik heb het eerder over de Feedback loop of Hell gehad van Mark Manson. Boos om boosheid, gestrestst zijn om de stress, etc. De groei mindset is een power tool om emoties onder controle te krijgen. Je mag namelijk ineens boos zijn, gestrest. Je focust niet meer op de emotie maar hoe je hiermee om gaat en wat je er van kunt leren. 

Met de groei mindset pak je ook de verantwoordelijkheid van de emotie. Je bent niet meer slachtoffer van een situatie die je zo voelt, maar je hebt dit laten gebeuren. Wat kun jij doen om dit de volgende keer te vermijden? Het lukt me NOG niet om het naast me neer te leggen. Door te oefenen en vaak in deze situatie terecht te komen, kan ik het wel leren!

Laatste opmerkingen om over na te denken

  • Geld maakt niet gelukkig, maar geld krijgen wel. Ultieme geluk is groei.
  • Problemen in het leven zijn onvermijdelijk. Ze gaan komen. Ik zit voor, in of na de storm. Problemen zijn uitdagingen waar ik van kan leren en groeien.

Samengevat

Omarm je onzekerheden, problemen en uitdagingen. Dit zijn mogelijkheden om te groeien en jezelf te ontwikkelen. Daag jezelf uit om in deze situaties te komen en te oefenen. F*ck perfectie (excuseer mijn Frans), ga van je fouten en imperfectie houden zodat je je kunt ontwikkelen. Vier foutloosheid niet, maar baal van de mogelijkheid dat je een leer moment hebt verloren. Dit klinkt tegenstrijdig maar door de korte termijn highs te negeren en de visie op langer termijn te zetten, word je stabieler, zelfverzekerder en gelukkiger.

Ben je klaar om de uitdaging aan te gaan? Heel veel succes weer met de challenge van deze week!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 − negen =

Gerelateerde Podcasts

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram