Download nu hét geheim hoe je hoe je met perfectie en faalangst om kunt gaan bij je kind.

DOWNLOAD
Download nu hét geheim hoe je de driftbui van je kind gemakkelijk om kunt draaien.
DOWNLOAD

#017 – De vier eigenschappen van een goede moeder… HUH!?

16 augustus 2020
Bastin Alexander

OK, ik geef toe dat de titel misleidend is. Ik ga het niet hebben over of je een goede moeder bent omdat je de volgende eigenschappen hebt of hoe je tot een goede moeder kunt ontwikkelen. De titel is tot stand gekomen doordat het een vraag is die moeders zichzelf tijdens mijn coaching afvragen: "Ben ik wel een goede moeder?" Spoiler alert: het antwoord is JA!

Een goede moeder is niet uit te drukken is cijfers, in zichtbare resultaten of een test om met moeilijke situatie om te gaan. Het heeft te maken met liefde voor je kind en dit is onmogelijk te meten. Het komt soms namelijk anders over of het wordt allemaal even te veel. Maar maakt je dat een goede of slechte moeder? Nee natuurlijk niet. Als je bevestigend kunt antwoorden op de vraag of je onvoorwaardelijk van je kind houdt, dan ben je een goede moeder… voor je kind. Maar hier komt de twist: ben je ook een goede moeder voor jezelf?

Hé, nou wordt het interessant. Ik ben een goede moeder voor mijn kind maar niet voor mijzelf? Hoe is dat mogelijk en hoe ziet dat er uit? Nou een goede moeder voor jezelf heeft de volgende eigenschappen:

#1 – Creëert me time voor zichzelf

Moeder: "Ik zet mezelf op de laatste plaats"; "Mijn kinderen staan op plaats 1, daarna mijn relatie en als iedereen blij en tevreden is, dan pak ik de laatste minuten die over zijn in de dag voor mijzelf". Vraag: Klinkt dit als een goede moeder voor jezelf of niet?

Op de een of andere manier hebben we als maatschappij onszelf wijsgemaakt dat je een goede moeder bent als je jezelf helemaal kunt weg cijferen voor je kind. Je bent onbaatzuchtig en sociaal als je jezelf wegcijfert en je bent egoïstisch als je tijd voor jezelf vrij maakt en goed voor jezelf zorgt.

Niet!

Dit klinkt tegendraads maar hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe onbaatzuchtiger je bent. Hoe meer je jezelf wegcijfert hoe egoïstischer je bent. Je bent namelijk verslaafd aan het goede gevoel dat je krijgt als je voor de ander zorgt. Maar aan het einde van de dag maak jij een veel kleinere impact op het moment dat je niet lekker in je vel zit, op je laatste benen loopt, gestrest bent en je misschien wel ongelukkig voelt.

Begrijp me niet verkeerd. Ik wil je prijzen om de goede bedoelingen maar ik wil je ook wakker schudden om dit perspectief te veranderen. Namens je kinderen en je partner wil ik je vragen om beter voor jezelf te zorgen, want ze hebben je nodig. Misschien wel meer dan je denkt. En om te leveren, de impact te maken die je zou willen, moet je goed in je vel zitten, er tegenaan kunnen en tegen een stootje kunnen. 

#2 – Omarmt de imperfectie en legt de lat waar zij wil dat deze ligt en laat dit niet door de omgeving bepalen

Uugh, perfectionisme. Ik hoor sommige mensen trots zeggen dat ze perfectionistisch zijn. Tijdens een sollicitatie misschien een goede eigenschap, maar je moet er als moeder toch niet aan denken. Jezelf veroordelen als je het niet perfect voor mekaar hebt. Je niet kunt voldoen aan het perfecte plaatje of zoals ze in Amerika zeggen, niet mee kunnen met de Jones’. 

Het wordt tijd dat je perfectie over boord gaat gooien en het 'niet zo perfecte plaatje' gaat omarmen. Een leven zonder fouten, zonder falen, zonder stress is een leven waar uit onderzoek is gebleken dat geen mens gelukkig wordt. 

Tijdens mijn coaching is het perfectionisme nogal eens een puntje op de agenda. Er komt een vriendin langs en wejegebeente dat je huis er niet uit ziet zoals in een magazine. Dus alles opzij om het huis er tip top uit te laten zien. En het resultaat? Een vriendin die stress tot in haar nek heeft omdat jij het zo goed voor elkaar hebt en zij thuis een bende. Zucht…

Herken je het dat de druk en de verwachtingen van buitenaf torenhoog zijn? Je moet werken alsof je geen gezin hebt en een gezin runnen alsof je geen werk hebt? Maar is dit wel zo? Is dit niet de lat die jij zo hoog legt? Als er teveel van jou wordt gevraagd, wil ik je wakker schudden dat jij je grens aan kunt geven. Niemand kan iets van jou verwachten, ze mogen het vragen, maar jij kunt antwoorden.

Laat het perfecte plaatje eens los, adem diep in, diep uit en laat het huis eens een bende zijn als er visite komt en zien wat er gebeurt. Word je veroordeeld? Waarschijnlijk komt de visite met een lach binnen: "Nou gelukkig is het bij jou ook eens een bende, ik dacht dat ik de enige was…”

#3 – Geeft luchtig en op een constante manier feedback om de batterij in het groen te houden

Ja hoor eens Bastin, dat klinkt leuk en aardig maar zo ben ik niet. Ik ben confrontatie vermijdend en ga echt niet iedereen met de neus op zijn fouten drukken.

Ik heb goed nieuws, dat vraag ik ook niet van je. Je grens aangeven betekent niet de confrontatie opzoeken. Als je weet wat je doet, zal het gesprek niet in aanval-verdediging of aanval-aanval eindigen. Wat ik tijdens coaching namelijk aanleer is om i.p.v. de ander aan te vallen, het bij jezelf te houden. Praten vanuit je eigen perspectief en aangeven hoe de ander jou kan HELPEN in plaats van te vertellen wat de ander fout doet. Boem… iets heel anders. 

#4 – Doet aan zelfontwikkeling om de beste versie van zichzelf te zijn

Een goede moeder kijkt verder dan alleen het moederschap en de boot drijvend houden. Jezelf ontwikkelen om de beste versie van jezelf te zijn. Kijk jezelf eens in de spiegel diep in de ogen. Raap alle kwetsbaarheid bij elkaar en zeg eens eerlijk tegen jezelf wat je zou willen veranderen, op welk gebied in je leven wil je jezelf ontwikkelen of de situatie veranderen? Gezondheid, relatie, financiën? 

Ik zou je hier zo graag bij willen helpen. Maar ik kan niet door het scherm je gedachten lezen. Ik zweer het, ik veroordeel niet :). Laat me weten welke gebieden aandacht nodig hebben en welke vragen je hebt. Ik kan niet beloven dat ik alle antwoorden heb maar ik heb een lichtbruin vermoeden dat ik je een klein beetje kan helpen of je een duwtje in de goede richting kan geven.

Zorg dat je lekker in je vel zit, groeit, fouten maakt, sorry zegt, je gevoel uitspreek. Op deze manier kun je de meeste impact op je omgeving hebben.

Samengevat

OK, samengevat. Een goede moeder ben je. Voor je kind. Maar ben je het ook voor jezelf? Vier eigenschappen die we hebben besproken zijn:

  1. Creëer me time
  2. Omarm imperfectie
  3. Geef je grens aan
  4. Blijf jezelf ontwikkelen

Succes weer deze week met de challenge!

Gerelateerde Podcasts

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram