Download nu hét geheim hoe je hoe je met perfectie en faalangst om kunt gaan bij je kind.

DOWNLOAD
Download nu hét geheim hoe je de driftbui van je kind gemakkelijk om kunt draaien.
DOWNLOAD

#054: Spiegel Coach Hermina Terpstra over hoe je als ouder het gedrag van je kind positief kan beïnvloeden

20 juni 2021
Bastin Alexander

Wat is spiegel coaching en hoe kun je dit inzetten in de opvoeding? Daar gaan we het vandaag bij de Opvoed Show over hebben.

Als opvoed deskundige heb ik veel ervaring met het werken met kinderen en het leren omgaan met probleemgedrag. Mijn inzien kunnen we ons teveel focussen op het gedrag van het kind. Het kind laat probleem gedrag zien dus dat moeten we veranderen. Maar kinderen leren door wat ze zien en niet door wat ze horen. Met andere woorden, ik denk dat je als ouder (en opvoeder) soms meer mag focussen op het voorbeeld dat je geeft. Wat zou er gebeuren als je als ouder elke dag zelfliefde zou tonen, onvoorwaardelijk namens je waarden zou leven en fouten zou toegeven (waarin je dus laat zien dat fouten maken OK is).

We kunnen als opvoeder soms uit principe opvoeden.  Bijvoorbeeld: we willen dat het kind met mes en vork eet. Niet omdat het op dat moment per se heel noodzakelijk is, maar om je je inbeeldt dat je kind de volgende dag bij een vriendje te gast is en dat je wil dat ze de juiste normen kent. Maar op het moment dat je als ouder altijd met mes en vork eet en op deze manier het juiste voorbeeld geeft, waar denk je dat je kind dan de volgende dag bij het vriendje aan denkt? Dat ze de dag ervoor met handen mocht eten of hoe papa of mama aan het eten was?

Het juiste voorbeeld geven is dus erg belangrijk. Om normen en waarden bij te leren, maar ook hoe je met probleem gedrag om kunt gaan.

En daar gaan we het in deze aflevering over hebben. En dit doe ik niet alleen, ik heb namelijk Hermina Terpstra van Kind geluk uitgenodigd. Hermina is spiegelcoach en weet als geen ander hoe je het gedrag van je kind positief kunt beïnvloeden door je eigen rol te veranderen.

We gaan in op: 

  • Wat is een Spiegelcoach precies?
  • Hoe voer je deze principes thuis uit in de opvoeding? 
  • De kracht van ruimte geven aan de emotie
  • Wegblijven bij het veroordelen van jezelf en je kind 
  • Drie stappen om te reageren op probleemgedrag 
  • De ijsberg metafoor 
  • En nog een heel hoop meer.


Links
Website van Kind Geluk
Gratis ebooks van Hermina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 − 2 =

Gerelateerde Podcasts

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram