Download nu hét geheim hoe je hoe je met perfectie en faalangst om kunt gaan bij je kind.

DOWNLOAD
Download nu hét geheim hoe je de driftbui van je kind gemakkelijk om kunt draaien.
DOWNLOAD

#044- Waarom de vraag of je kind een gedragsstoornis heeft de verkeerde vraag is

21 februari 2021
Bastin Alexander

Ik heb vandaag een korte aflevering voor je in petto over het al dan niet zien van een gedragsstoornis bij je kind. Ik denk wel een heel belangrijke. Het is een kwestie die veel bij mijn klanten naar voren komt tijdens de coaching als we strijd in de opvoeding aan het minimaliseren en vermijden zijn.

Is er iets mis met mijn kind. Met andere woorden, is er sprake van een gedragsstoornis die het probleemgedrag van mijn kind verklaart? 

Maar, en daarom heb ik er een aflevering van de Opvoed Show aan besteed, is dit wel de juiste vraag? Kijk nu wordt het interessant.

Ik ben orthopedagoog en als orthopedagoog voer je diagnostische onderzoek uit om een eventuele stoornis uit te sluiten of te bevestigen. En ik heb in mijn werk als orthopedagoog ook regelmatig gedaan. Maar wat ik zag is dat de eventuele diagnose meer als een excuus wordt gezien voor het gedrag. En het behandelplan wat op de diagnose volgde werd geschreven om het kind in de huidige situatie te laten functioneren.

En hierbij komen we tot de kern. De misvatting is namelijk dat een stoornis en gedragsproblematiek hetzelfde is. Maar dit is helemaal niet zo. Een kind met ADHD hoeft helemaal geen probleemgedrag te laten zien.

Pas op het moment dat de verwachtingen van het kind niet in balans zijn met de mogelijkheden van het kind of realiteit ontstaat het probleemgedrag. Niet vanwege de diagnose maar vanwege de frustratie die daar bij komt kijken.

Maar hoe pak je het dan aan? Nou, daar ga ik in de aflevering dieper op in.

Samengevat is het belangrijk om de situatie niet als statisch te zien waar je kind in moet functioneren, maar juist naar de krachten en mogelijkheden van je kind en daar de juiste omgeving bij creëren. Als je aan een gedragsstoornis denkt, is het altijd goed om dit te laten onderzoeken. Maar staar je hier niet blind op. Gebruik het om de juiste omgeving bij je kind te vinden. Want een gedragsstoornis en probleemgedrag zijn twee verschillende dingen. 

Heb je hier vragen over? Wees niet verlegen en stuur me een mailtje op contact@bastinalexander.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × twee =

Gerelateerde Podcasts

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram