Download nu hét geheim hoe je hoe je met perfectie en faalangst om kunt gaan bij je kind.

DOWNLOAD
Download nu hét geheim hoe je de driftbui van je kind gemakkelijk om kunt draaien.
DOWNLOAD

#029: Vier redenen waarom je assertief moet communiceren

8 november 2020
Bastin Alexander

Wat is assertief communicatie precies? Wat houdt de meeste mensen tegen om assertief te communiceren en vier redenen waarom het zo belangrijk is om assertief te communiceren. Dat zijn de vragen die ik de Podcast aflevering van vandaag beantwoord.

Herken je dat gevoel dat je aan het eind van de dag helemaal kapot neerploft op de bank? Dat het niet uitmaakt hoe hard je rent en werkt, maar je to-do lijstje nooit afraakt. Of het gevoel van piekeren, dat je je zorgen maakt over de mening van anderen of onzeker bent over iets wat in de toekomst kan gaan gebeuren? 

Als je antwoord op één van bovenstaande vragen “Ja!” is, dan ben je bij deze aflevering zeker op het goede adres. 

Laten we snel beginnen!

Wist je dat assertief zijn geen onderdeel is van je persoonlijkheid? Werkende ouders komen naar me toe en zeggen: “Bastin, ik BEN niet assertief, ik ben juist conflict vermijdend”.

Zie je hoe ze assertiviteit aan hun identiteit koppelen EN aan conflicten? Het is logisch dat je niet assertief wilt zijn als dat betekent dat je constant conflicten met iedereen hebt. 

En het klopt dat je grens aan kan geven kan leiden tot een conflict. En laat me kort uitleggen hoe dit komt en hoe je dit kunt voorkomen door de drie manieren van communiceren te beschrijven en wat de basisbehoefte van erkenning er mee te maken heeft. 

Er bestaan drie soorten communicatie

Assertieve communicatie
Een vorm van communicatie waarin je voor jezelf opkomt en jezelf uitspreekt op een duidelijke en respectvolle manier. Je communiceert jouw mening zonder hiervoor goedkeuring of complimenten te verwachten. Je respecteert jezelf en de ander.

Passieve communicatie
Een vorm van communicatie (of een gebrek hieraan) waarin je iedereen probeert blij te maken en ervoor te zorgen dat iedereen je aardig vindt. Dit gaat vaak ten koste van jezelf. Je geeft onvoldoende je grens aan en zelfrespect mist.

Agressieve communicatie 
Je veroordeelt anderen en je drukt jouw mening er doorheen ten koste van anderen.  Respect voor anderen mist.

Basisbehoefte voor erkenning

Ieder mens heeft de basisbehoefte om erkend te worden. Op het moment dat we niet gehoord of gezien voelen, vindt er een krachtige reactie plaats in het emotionele centrum van je brein. Ik heb dat, jij hebt dat, maar ook diegene aan wie je je grens aangeeft.

Feedback  ontvangen raakt het primitieve brein. De basisbehoefte om erbij te horen en erkenning komt in gevaar. Het gevolg is dat er een overlevingsreactie plaatsvindt. We gaan meteen snoeihard in de verdediging of tegenaanval als reactie op feedback. 

Het is goed om van dit gegeven gebruik te maken waardoor een dialoog plaatsvindt in plaats van discussie of een conflict.

Het doel is om de boodschap “zacht te laten landen”. Focus op het gewenste resultaat dat je wilt bereiken. Hoe creëer je een zachte landing? Dat doe je door een communicatie formule te gebruiken: 

  1. Erken de ander. 
  2. Beschrijf jouw gevoel. 
  3. Vraag om hulp i.p.v. een bevel.

Zie je dat je assertiviteit kan zijn zonder conflicten? Alleen als de ander het gevoel heeft niet erkend te worden, zorgt diens reactie in het emotie centrum van het brein voor de overlevingsreactie en krijg je een discussie in plaats van dialoog. Dat is dus in het kort hoe je assertief kunt zijn op een gemakkelijke en luchtige manier. 

Maar wat zou er gebeuren als je vanaf vandaag assertiever gaat communiceren. Leren “Nee” te zeggen zonder dat de ander het gevoel krijgt afgewezen te worden?

4 manieren waarom je assertief moet communiceren

1. Je voelt je energieker door dat je minder stress ervaart
Als jij consistent je grens aan kunt geven, zal dit een enorm gevoel van controle geven. Je gaat namelijk niet meer over je grens heen en je bepaalt zelf de regels. Hoe zou het voor je zijn als je niet meer de druk voelt om het extra werk te doen, de buurvrouw om 17 uur binnen te laten of een van de andere 1000 dingen die gedurende de dag van je gevraagd worden? 

Jij wordt de baas van je eigen batterij. Je staat ’s ochtends op, energiek en zin in de dag. Jij bepaalt vervolgens op welke manier je de energie gebruikt en ook weer oplaadt. Zie de batterij gedurende de dag voor je en kijk of hij in het groen, geel, oranje of rood staat. Pak hiervoor de verantwoordelijkheid om hem weer te vullen.

Door je grens aan te geven zorg je ervoor dat de batterij niet meer in het oranje komt. Bij geel ga je namelijk nee zeggen en je grens aangeven. Hierdoor houd je aan het einde van de dag energie over voor voldoende aandacht en geduld voor je gezin.

2. Je reageert frustratie niet meer af op anderen
Welke relatie bestaat er tussen jouw energie en je geduld naar je kinderen toe? Door goed voor jezelf te zorgen gedurende de dag zorgt ervoor dat je met geduld en ruimte in je hoofd thuis komt. 

Kinderen voelen jouw energie haarfijn aan. Als jij thuiskomt met een leeg hoofd en energie, zullen je kinderen minder testen om te zien of er genoeg aandacht en liefde is. Je kunt ze gemakkelijker erkennen waardoor de hele dynamiek anders wordt. Het geeft energie in plaats van dat het de energie uit je lichaam zuigt.

3. Je creëert gezondere relaties
Door assertief te communiceren zorg je dat je emmer niet opvult waardoor je rationeel kunt blijven communiceren in plaats van uit emoties (lees: frustraties). Door hierin in controle te blijven zullen je relaties veel gezonder worden. Jij wordt consistenter in jouw communicatie waardoor je voorspelbaarder wordt. Dit levert vertrouwen op waardoor je gezondere relaties creëert. 

4. Je bouwt zelfvertrouwen op 
Uit onderzoek blijkt dat er een direct verband is tussen assertiviteit en zelfvertrouwen. Hierboven heb ik al beschreven hoe assertiviteit zorgt voor een gevoel van controle. En dit heb je nodig voor zelfvertrouwen. Want zelfvertrouwen is letterlijk vertrouwen hebben in jezelf. Wat je  gedurende de dag ook overkomt, jij hebt controle over de uitkomst en op welke manier je dit communiceert.

Beluister de aflevering voor de challenge. Heel veel succes weer deze week. Zet hem op, je kunt het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 + 13 =

Gerelateerde Podcasts

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram