Download nu hét geheim hoe je hoe je met perfectie en faalangst om kunt gaan bij je kind.

DOWNLOAD
Download nu hét geheim hoe je de driftbui van je kind gemakkelijk om kunt draaien.
DOWNLOAD

#019 – Vier manieren om stress onder controle te krijgen

30 augustus 2020
Bastin Alexander

Mijn missie is om jouw batterij in het groen te houden. En essentieel hierbij is hoe je met stressoren gedurende de dag omgaat. Hoe kijk je tegen de stressoren aan? Als onhandige zaken die vermeden en z.s.m. opgelost moeten worden, of herken je dat je stressoren in je leven nodig hebt om:

  • tot resultaten te komen,
  • geluk te voelen,
  • zelfvertrouwen op te bouwen,
  • betekenis in je leven te hebben,
  • moed te laten zien, etc.

Dit is namelijk wat de wetenschap zegt over stress. Maar belangrijk is dat we over hetzelfde praten. Niet elke stress is namelijk goed.Vandaag ga ik dieper in op vier manieren waarop je met stress kunt omgaan en het in je leven kunt gebruiken. Laten we beginnen!

#1 Druk versus lawaai

Ok, er bestaan dus meerdere soorten stress, vertel! In de psychologie wordt dit eustress (goede stress) en distress (slechte stress) genoemd. Overal op internet kom je tegen hoe je stress kunt verminderen, hoe minder stress je gelukkig maakt, etc. Ik zeg: Gebruik de juiste stress in je leven en gebruik de lichamelijke effecten voor meer energie, meer alertheid en dus betere resultaten en kom pas tot rust als je het hebt over slechte stress.

Lekker bezig Bastin, dit zegt me nog niks. OK, om het duidelijker te maken noem ik het verschil druk en lawaai.

Druk kan je leven redden of tot betere resultaten stuwen. Stel je moet voor een groep praten en je hebt totaal geen stress. Hoe groot is de kans dat je saai en ongeïnteresseerd overkomt? Juist dan is het gevoel “I am alive” noodzakelijk. Hiervoor ben ik geboren en de stress vertelt me dat ik het aankan. Kom maar op!

Lawaai laat zich zien in situaties die in het verleden zijn gebeurt of eventueel in de toekomst gaan gebeuren. Wat het ook is, je hebt er op dit moment geen invloed of controle over. We kennen allemaal de lawaai gedachten: vinden ze me wel aardig? Ben ik goed genoeg? Het vliegtuig zal toch niet neerstorten he? Wat nou als ik Covid-19 zou krijgen? 

De eerste tip is om te accepteren dat deze lawaai gedachte er is. Hij gaat namelijk de rest van je leven terug komen, soms luider en soms fluisterend maar hij zal er altijd zijn. Accepteren is het geheim. De eerste stap is om er druk van te maken. Wat kun je op dit moment doen om een zo positief mogelijke uitkomst te beïnvloeden: het veiligheid boekje in het vliegtuig lezen, een aardig en positief persoon zijn, je handen wassen voor Covid-19 etc. Daarna kun je de lawaai gedachte omarmen, accepteren dat hij er is en behandelen als wat hij is, lawaai!

#2: Jij bent verantwoordelijk voor de emotie die je voelt

Het overkomt je en het is de schuld van een ander. Dit kan kloppen als een bus, maar het gaat je niet verder helpen. De ander is namelijk waarschijnlijk doorgegaan met het leiden van zijn leven en jij zit met het rotgevoel. 

Dat je de verantwoordelijkheid voor je emotie pakt, zorgt er voor dat je het kan veranderen. In plaats van te blijven hangen in het gevoel, zoek naar mogelijkheden om te veranderen. Hoe kun je de gebeurtenis een positieve draai geven, er de humor van inzien? 

Het klinkt tegendraads maar je zult versteld staan hoe snel je resultaten gaat zien.  

#3: Waarden kennen

Kelly McGonigal heeft wat mij betreft de beste definitie voor stress: iets waar jij om geeft staat op het spel. Eén of meerdere waarden worden gecompenseerd en dit levert een negatieve emotie op. Iemand snijdt af in het verkeer (veiligheid), je baas schreeuwt tegen je (respect), etc.

De negatieve emotie kan door drie dingen komen:

  1. Je legt de controle buiten jezelf. Het is de schuld van de ander, het overkomt je. De ander moet volgens jouw waarden leven. Maar ik kan nu alvast zeggen, er zijn a$$holes out there. Je gaat afgesneden worden in het verkeer, je zult een brutaal iemand tegen komen. Mensen met totaal andere waarden. Probeer daar niet op te focussen, maar om altijd vanuit je eigen waarden te blijven handelen. Het is even pijnlijk op het moment maar powerful na 15 minuten.
  2. Je norm is niet realistisch. Je legt de lat veel te hoog. Het maakt niet uit hoe goed je het doet, je eigen criteria zal je nooit halen.
  3. Je waarden botsen. Je moet een keuze maken maar welke keuze je ook maakt, je moet een waarde verloochenen. 

#4: Groei mindset

In aflevering 015 hebben we het gehad over de groei mindset. Problemen en uitdagingen omarmen om te kunnen groeien. De groei mindset is powervol om met lawaai gedachten om te gaan. Wees blij dat de lawaai gedachte er is want alleen op deze manier kun je er mee oefenen. Zoals gezegd: je zal er de rest van je leven mee te maken krijgen dus je kunt maar beter leren mee om leren gaan. 

Ook dit klinkt tegendraads maar hoe minder vervelend jij het vindt, hoe gemakkelijker het is om er mee om te gaan. Zorg dat je niet gefrustreerd raakt door je frustratie, angst, boosheid. Mark Manson noemt dit de Feedback loop of Hell. Niks menselijks is ons vreemd en dit gebeurt ons allemaal. Maar wees je er bewust van en spreek voor jezelf uit: ik ben boos en dit is OK!

Dit was hem voor deze week. Succes met de challenge en tot volgende week!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × drie =

Gerelateerde Podcasts

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram