Boeken
- Het boek Mindset van Carol Dweck
- Het boek Mindset van Carol Dweck
Podcast
Boeken en tools
Omdenken is op een andere manier met problemen omgaan. Het is het tegenovergestelde van vast denken: we krijgen te maken met een probleem en direct gaan we op zoek om hier zo snel mogelijk vanaf te komen. Als dit niet lukt zijn we slachtoffer van het probleem en raken we gefrustreerd. Deze manier van denken werkt maar zelden. Want vaak zorgt de oplossing voor een nieuw probleem.
Omdenken leert je op een andere manier naar het probleem te kijken. Door niet het slachtoffer er van te zijn, komt het probleem direct al in een ander daglicht te staan. De 4 vragen van Omdenken zijn:
1) Wat is het probleem?
2) Is het echt een probleem?
3) Ben jij het probleem?
4) Is het probleem de bedoeling?
Omdenken is uitstekend uitvoerbaar in de opvoeding!
Het boek Mindset van Carol Dweck heeft de grootste impact gemaakt op Bastin Alexander en het eerste boek wat hij ouders aanraadt die meer willen leren over het omgaan met uitdagingen en teleurstellingen bij je kind. De tools in dit boek zijn zowel voor je kind als voor jezelf toepasbaar!
De groei mindset focust op het proces, de inzet bij je kind. Durven risico’s aan te gaan is belangrijker dan slagen. Als je kind een mindset creëert om te groeien, ontwikkelen en uit de comfort zone te stappen zal het in de toekomst slagen. Ook al is het proefwerk van vandaag onvoldoende. Je kijkt naar de lange termijn in plaats van korte termijn resultaten die het zo goed doen op verjaardagen.
Kwaliteiten en vaardigheden kunnen ontwikkeld worden. Niet de meest talentvolle komt het verst, maar wie het hardst werkt. En dit geldt dus niet alleen voor je kind maar ook voor jezelf!
Super powervol middel die je direct in kunt zetten en ook snel verandering kunt zien.
Het boek van How2Talk2Kids is een must have voor de opvoeding van kinderen. Het gaat namelijk over effectief communiceren met je kind. Het boek kruipt erg in de rol van het kind en hoe dingen op haar overkomen. Hoe kun je de communicatie beter aan laten sluiten op de behoefte van je kind? Daarmee wordt de vergelijking getrokken met hoe wij als volwassenen op andere volwassen zouden reageren.
We reageren vaak heel erg vanuit een instinct, hoe wij de wereld zien en wat wij er van vinden. Hierbij kijken we soms te weinig vanuit het perspectief van het kind. Dit boek maakt dit door middel van voorbeelden duidelijk en opent je ogen hoe dingen op het kind over kunnen komen en geeft ruimte om na te denken over je eigen invulling hierop.
Mijn grootste take away van het boek was: als je wilt dat je kind coöperatief gedrag vertoont, vermijd beschuldiging (“kun je nou nooit normaal doen”) of een etiket plakken (“je kamer is een zwijnenstal”), maar in plaats daarvan, geef een keuze of omschrijf jouw gevoel. Breng je kind in de situatie waarin hij kan helpen, dan motiveer je tot coöperatief gedrag.
Een eye opener als het gaat over stress. De gedachte dat stress slecht is en ten koste van alles vermeden moet worden is niet correct. Sterker nog, je hebt stress nodig om gelukkiger en krachtiger te zijn. In dit boek beschrijft psycholoog Kelly McGonigal hoe je stress juist op een positieve manier kunt gebruiken. Dus als je het lastig vindt om met de stress is in je leven om te gaan is dit een must read. Het is het omdenken maar dan over stress. En cruciaal om de consistente ouder te zijn voor je kind!
Nederlandse versie
Engelse versie
Voor deze aflevering van de Opvoed Show over oplossingsgericht opvoeden heb ik Orthopedagoog-Generalist en oprichter van Psychogoed Rian Meddens uitgenodigd. Samen hebben we de aflevering opgenomen waarin we dieper ingaan op concrete handvatten voor de opvoeding en de 5 basisprincipes oplossingsgericht opvoeden besproken, namelijk:
Waarom is het zo belangrijk om jezelf als mentor van je kind te zien i.p.v. de held? Iedereen wilt namelijk altijd de held zijn. Je identificeert jezelf met de held die voor de eind goed al goed zorgt. Dat is logisch en nogmaals dat wil iedereen.
Maar dit kan een valkuil zijn voor de opvoeding. Het doel van de opvoeding is om 1) een veilige en stimulerende omgeving te bieden aan je kind, 2) normen en waarden van de maatschappij mee te geven en 3) zelfverzekerdheid en veerkrachtig te ontwikkelen bij je kind.
En het mentor/held verhaal past in het derde punt: zelfverzekerdheid en veerkracht ontwikkelen bij je kind. Ik zei zojuist dat iedereen de held wilt zijn, dus jij als ouder maar ook jouw kind. Het is belangrijk om niet direct het probleem voor je kind op te lossen, anders zou je de held zijn. Maar wat zou je dan wel kunnen doen om een mentor te zijn?
Wat bedoel ik precies met opvoed pilaren? De pilaren zorgen ervoor dat strijd wordt omgebogen in connectie. Hoe doe je dit als je het gevoel hebt dat het niet uitmaakt wat je zegt of doet? Elke interactie lijkt wel in strijd en ruzie te eindigen?
Er zijn een aantal opvoedregels die tegen de natuurlijke reactie in gaan en je in een negatieve spiraal komt. Het is dan tijd om het patroon te doorbreken met de drie opvoed pilaren. En het goede nieuws: Je kind hoeft hier niks voor te doen. Dit kun je helemaal zelfstandig. De drie opvoed pilaren zijn:
In deze aflevering ga ik in op wat een driftbui precies inhoudt, de verschillende fasen van een driftbui en concrete handvatten wat je in welke fase het best kunt doen. Niemand zit op een driftbui te wachten, maar wist je dat er allerlei mogelijkheden liggen bij een driftbui? En als jij er anders naar kijkt, dat het verloop ook anders is?
Je kind wordt overspoeld met een boosheid of frustratie en uit dit op ongecontroleerde wijze. Het lukt niet meer om de emotie op een rustige manier te uiten. De driftbui kan zich uiten in huilen, gillen, schoppen, slaan, met dingen gooien of dingen stuk maken. Ze kan brutaal en agressief zijn. Hoe reageer je hier nou op?
Wat is assertief communicatie precies? Wat houdt de meeste mensen tegen om assertief te communiceren en vier redenen waarom het zo belangrijk is om assertief te communiceren. Dat zijn de vragen die ik de Podcast aflevering van vandaag beantwoord.
Herken je dat gevoel dat je aan het eind van de dag helemaal kapot neerploft op de bank? Dat het niet uitmaakt hoe hard je rent en werkt, maar je to-do lijstje nooit afraakt. Of het gevoel van piekeren, dat je je zorgen maakt over de mening van anderen of onzeker bent over iets wat in de toekomst kan gaan gebeuren?
Als je antwoord op één van bovenstaande vragen “Ja!” is, dan ben je bij deze aflevering zeker op het goede adres.