#002: Jouw verwachtingen bepalen het gedrag van je kind

17 mei 2020
Bastin Alexander

Ieder mens gedraagt zich zoals die denkt dat dit door de omgeving wordt verwacht. Welke rol heb jij in sociale kringen? De grappenmaker, de stille kracht, de feitjes kenner. Onbewust gedraag je je zoals je denkt dat dit van je verwacht wordt, de rol die je speelt in sociale kringen. 

Bij kinderen is dit niet anders. Die gedragen zich hoe zij denken dat dit door de buitenwereld wordt verwacht en hier heb je als ouder een grote rol in. Hoe zie jij je kind en hoe verwacht je dat je kind het gaat doen in welke situatie? Grote kans dat dit uitkomt, vanwege deze verwachtingen.

Pygmalion effect

Robert Rosenthal is de bedenker van het Pygmalion effect. Hij heeft onderzoek gedaan naar de verwachtingen van docenten naar leerlingen en het effect hiervan op hun gedrag en resultaten. Hij manipuleerde intelligentie tests van een random gekozen groep kinderen in de klas en gaf bij de docent aan dat deze kinderen naar verwachtingen gingen floreren in het komende schooljaar. Deze random gekozen groep presteerde significant hoger dan de eerste originele test zou vermoeden.

Thuissituatie

Terug naar de thuis situatie. Hoe kun je dit nou vertalen naar de thuissituatie? Nou:

  1. Zie gedrag los van hun identiteit. Een kind kan zich op vele manier ontwikkelen. Als het nu slecht luistert is het niet een kind dat slecht luistert maar een kind die dit gedrag laat zien. Misschien een klein verschil maar significant op hoe het kind zal reageren.
  2. Wees bewust hoe je over je kinderen praat. Als ze er bij zijn EN als ze er niet bij zijn. Kinderen zijn super gevoelig voor je energie en de kleinste onbewuste signalen worden al opgepakt om aan "jouw verwachtingen te voldoen".
  3. Alles wat je aandacht geeft groeit. In plaats van te focussen op het gedrag wat niet goed gaat, wat gaat wel goed en vergeet dit niet te benoemen. 
  4. Creëer nieuwe verwachtingen en zoek bewijs uit het verleden en heden waarom deze kloppen.

Check out de challenge van deze week aan het einde van de aflevering!

Links

Video die het Pygmalion effect uitlegt.

Tags:

Opvoed Show

Het is onze missie om conflicten in het gezin te vermijden en de gezinssituatie te creëren waar je altijd van hebt gedroomd.
NAAR PODCAST
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram